Meerval valt Marco aan tijdens opnames Vis TV

16276
26 mei 2011

Vanaf half juni gaat Sportvisserij Nederland het gedrag van meervallen onderzoeken in de Maas. Door het gedrag te onderzoeken hopen de onderzoekers meer te weten te komen over deze mysterieuze vis.

Voor de vangst en het onderzoek zijn diverse ontheffingen aangevraagd. De meervallen worden gevolgd door het NEDAP systeem van Rijkswaterstaat voor de lange afstand en door akoestische zenders voor korte afstandsbepalingen. Het onderzoek wordt deels uitgevoerd met behulp van leenapparatuur van het INBO uit België en CEFAS uit Engeland.

Onderzoeksvragen

Door het onderzoek met zenders uit te voeren hopen we meer inzicht te krijgen in het migratiegedrag van de meervallen. Wanneer zijn ze het meest actief, wanneer rusten ze en wat zijn migratieafstanden op 1 dag. Maar het is ook mogelijk dat de meervallen veel grote afstanden afleggen en buiten het onderzoeksgebied Linne-Roermond komen. Dan moeten de meervallen met handapparatuur opgespoord worden.

 

Twee studenten van het Clusius college zijn bij het onderzoek betrokken, om meervallen handmatig te volgen en om data bij de hydrofoons uit te lezen. Onlangs werden wat meervallen onderworpen aan een eerste test. Onlangs zijn daarvoor enkele meervallen gevangen door een beroepsvisser. Het blijkt dat de meervallen eenvoudig verdoofd kunnen worden en dat ze de operatie goed doorstaan.

 

Vis TV

Dat bleek wel toen een net geopereerde meerval Vis-TV presentator Marco Kraal tot tweemaal toe in zijn hand beet, de laatste keer tot bloedens toe! Helaas stond de camera uit... In Vis-TV aflevering 11 (zeelt, 29 mei om 10:00 uur) is een kort itempje gewijd aan dit onderzoek.

Kijken dus!

In het najaar zullen we zeker meer aandacht aan dit onderzoek besteden in Hét Visblad en op deze site.

Sportvissers die een meerval vangen wordt gevraagd het nummer van het merkje aan de rug tesamen met vangstplaats en lengte door te geven op het meerval meldpunt. en uiteraard de vis weer netjes terug te zetten!

Visserijwet

Door het onderzoek uit te voeren hopen we ook meer inzicht te krijgen in de aantallen meervallen. Momenteel is de vis beschermd krachtens de Flora- en Faunawet. In feite mag er niet op gevist worden. Door de resultaten van dit onderzoek hopen we dat de meerval in de Visserijwet opgenomen kan worden en dat er een nieuwe dimensie/ uitdaging ontstaat voor de sportvisser!

-> Meer meervalnieuws

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.