Snoek van 1.82 meter?!

36583
22 jun 2011

De snoek heeft een groot verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt over de gematigde klimaatzones in de Verenigde Staten, Europa en Azie. Groot zijn ook de “verhalen” over formaten, ouderdom en dergelijke. Een lengte tot 5 meter en een leeftijd tot 100 jaar komen voor in de mythen en sagen over deze aansprekende vissoort.

Buller (1979) is zijn boek “Domesday book of mammoth pike”, bericht over de vondst van een snoek van 1.75 meter in Ierland in 1926.

Interessant is wat archeologisch materiaal verder over dit onderwerp kan zeggen. Russische onderzoekers hebben hiertoe meer dan 12.000 (fossiele) resten in kaart gebracht, afkomstig uit verschillende gebieden en verschillende historische perioden. De gemiddeld grootste exemplaren werden aangetroffen in het noordwestelijk deel van Europees Rusland. De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter. Maar fragmenten van dergelijke reuzen zijn tot dusver nog niet aangetroffen.

Bron: E.A. Tsepkin (1986). On the maximum sizes of pike, Esox lucius. Journ. of Ichth. 5: 867-869.

-> Alles over de snoek

Bron: Hèt Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.