Wrakken schoonmaken en monitoren: Expeditie Doggersbank

8787
31 mei 2011

Duik de Noordzee schoon (DDNZS) gaat zaterdag 11 juni in Scheveningen met een groep gerenommeerde marien biologen, fotografen en onderwaterfilmers aan boord van de Cdt. Fourcault voor een bijzondere expeditie naar de Doggersbank. Tijdens de trip tot en met 20 juni worden ook de Klaverbank en de Bruine Bank bezocht.

Het is voor het eerst sinds begin jaren negentig, dat er uitgebreid onderzoek gedaan gaat worden naar de soortenrijkdom op een aantal wrakken in de Noordzee. De schoonmaakduikers van DDNZS snijden en passant verspeelde visnetten en –lijnen van de wrakken. Het verschijnsel ghost fishing – vissen, krabben en andere zeedieren die gevangen worden door verloren vistuig – is een steeds groter probleem op de Noordzeewrakken, die fungeren als kraamkamer voor veel dieren.

Behalve op de wrakken zelf, gaan de expeditieleden ook onderzoek doen naar het leven op het zeebed: de ondiepe zandbodem van de Doggersbank, de dieper gelegen slibrijke delen van dit gebied en de veenbanken langs de randen. En ook de grindbodem van de Klaverbank, overblijfsel van een rivierbedding die ontstond toen de Noordzee droog stond, wordt bekeken..

Meerdere organisaties – zoals WWF, Greenpeace, Stichting De Noordzee, Vereniging Kust & Zee, IMARES en Bureau Waardenburg - zijn van mening dat de Klaverbank en Doggersbank zo snel mogelijk moeten worden aangewezen als marien reservaat. Maar eigenlijk is er weinig bekend over deze natuurgebieden: vanwege de verre ligging wordt er slechts sporadisch onderzoek gedaan naar de soortenrijkdom in deze bijzondere delen van de Noordzee.

Expeditie Doggersbank heeft als doel de biodiversiteit van de Doggersbank en de Klaverbank te onderzoeken en terug te komen met bruikbare onderzoeksgegevens, beelden en verhalen. Verder willen de expeditieleden een bijdrage leveren aan het leefbaar houden van de wrakken die er liggen, door verspeeld vistuig te verwijderen.

Zie ook: www.duikdenoordzeeschoon.nl en www.expeditiedoggersbank.nl

Bron: DDNZS

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.