Dode zeeprikken goed nieuws?

9431
01 jun 2011

De langdurige droogte in grote delen van West-Europa heeft geleid tot extreem lage waterstanden in onder andere de Waal. De laatste weken worden honderden dode zeeprikken en palingen op de drooggevallen zandoevers waargenomen.

Het is waarschijnlijk dat de dode palingen slachtoffer zijn geworden van fatale verwondingen aangericht door waterkrachtturbines. Bij lage waterstanden gaat een relatief groot deel van het rivierwater – en de daarin aanwezige vissen - hier doorheen. Doordat het leefgebied van de paling in de oevers van de rivieren en beken komt droog te staan, gaat deze stroomafwaarts op zoek naar nieuw leefgebied om vervolgens beschadigd te raken in waterkrachtturbines en mogelijk ook in scheepsschroeven. Deze vissen zijn goed te herkennen aan de knik in het lijf en worden ook wel “knakaal” genoemd. Knakalen zijn dan ook geen goed nieuws, maar een bewijs van de schade die nog iedere dag door deze turbines aan trekkende vissen wordt toegebracht.

De dode zeeprikken kunnen echter juist goed nieuws brengen. Deze vissen paaien in het voorjaar in snelstromende delen van beken en rivieren op grind, waarna de ouderdieren sterven. Grote aantallen dode volwassen zeeprikken zouden dus weleens kunnen duiden op een zeer succesvol voortplantingsjaar voor deze nog altijd bedreigde soort. Hoewel altijd werd gedacht dat de meeste zeeprikken doortrekken naar Duitsland om te paaien, wijst onderzoek uitgevoerd door Jan Kemper van VisAdvies erop dat de zeeprik tegenwoordig ook in Nederland paait. De paaiperiode van zeeprik is niet exact te bepalen. Gezien het warme voorjaar lijkt het echter aannemelijk dat de paai dit jaar medio mei wel achter de rug is.

Het is dus mogelijk goed nieuws dat er grote aantallen dode volwassen prikken in de Waal worden waargenomen. Tenzij het exemplaren zijn, die nog niet aan de paai zijn toegekomen. Wellicht dat nader onderzoek aan de dode zeeprikken hierover nader uitsluitsel geeft. Om duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak van de aangetroffen dode palingen en zeeprikken langs de Nederlandse grote rivieren doet Stichting RAVON een oproep aan één ieder waarnemingen hiervan door te geven. Dit kan via telmee.nl of waarneming.nl. Het liefst voorzien van foto’s. Een mailtje naar Stichting RAVON mag ook.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.