Wettelijke verankering visplannen en VBC-beleid

7672
27 jun 2011

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het beleid rond de visstandbeheercommissie’s. Op korte termijn komt er een wetswijziging om de werkwijze met visplannen, die worden opgesteld door de VBC’s, verplicht te gaan stellen voor alle binnenwateren.

Daarmee zal de visplanverplichting in de visserijregelgeving worden opgenomen.

Sinds 2010 geldt er een verplichting om voor de Rijkswateren visplannen op te stellen. Met de voorgenomen wetswijziging zal de verplichting om visplannen op te stellen niet alleen voor Rijkswateren, maar voor alle wateren in Nederland gaan gelden. Voor alle VBC's in Nederland geldt dan dat er een gezamenlijk visplan door de visrechthebbenden binnen de VBC moet worden opgesteld.

Bijzonder is verder dat de Kamer voor de Binnenvisserij de rol krijgt om de visplannen te gaan toetsen. Het toetscriterium wordt de Kader Richtlijn Water. De Kamer voor de Binnenvisserij krijgt ook een rol bij het oplossen van geschillen.

Het nieuwe stelsel zal niet voor 1 januari 2013 in werking treden.

De brief van Staatssecretaris Bleker kunt u hier downloaden (pdf).

Bron: Visstandbeheercommissie.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.