Resultaten lezersonderzoek Visionair bekend

5771
10 dec 2011

Na het uitbrengen van ruim 20 nummers vond de redactie van Visionair de tijd rijp om te onderzoeken of het blad voldoet aan de wensen van de ontvangers. Zo wilden we weten of de inhoud wordt gewaardeerd, of de onderwerpen aantrekkelijk genoeg zijn en of er vanuit de lezers specifieke wensen leven.

Daarnaast wilden we weten of de restyling wordt gewaardeerd. Sinds kort zijn de resultaten van dit lezersonderzoek bekend en daar is de redactie meer dan trots op.

Wat met betrekking tot de conclusies valt meten op dat 84% van de mensen die Visionair ontvangen het blad ook daadwerkelijk leest. Daarbij wordt Visionair als kwaliteitsblad gezien dat ook wordt bewaard. Bijzonder is dat 46 % van de Visionairs wordt doorgegeven aan kennissen, werkrelaties en collega’s.

Informatief en deskundig

Verder voldoet het blad aan het belangrijkste doel: 100% van de lezers is unaniem van mening dat Visionair informeert over ontwikkelingen op het vlak van visstandstandbeheer, visserij en biologie. Daarvan is 95% van mening dat het blad wetenschappelijke en deskundige informatie biedt. Ook is 85% van de wetenschappers en 90% van de beleidsmedewerkers van mening dat het blad bruikbare informatie voor het werk verschaft.

Kritisch

Wat ook in het oog spring is dat alle rubrieken even graag worden gelezen en even goed worden beoordeeld. Wel blijken wetenschappers en beleidsmedewerkers kritischer dan de ondervraagde sportvissers te staan. Zo is 87% van de sportvissers van mening dat Visionair waardevrij en objectief in de berichtgeving is, terwijl de beleidsmedewerkers en wetenschappers hier met 52 respectievelijk 46% lager op scoren.

Met betrekking tot de vormgeving, fotografie, illustraties en cover scoort het blad een ruime 8. In het verlengde hiervan wordt de restyling van Visionair door 62% als verbetering beschouwd.

Aanbevelingen

Dan de aanbevelingen. Die kunnen best worden samenvatten als ‘ga zo door’. Wel hebben wetenschappers nog meer behoefte aan meer nuance. Ook adviseren de lezers meer afwisseling tussen korte en lange artikelen aan te brengen. Tenslotte is de redactie verrijkt met een waslijst aan suggesties voor nieuwe onderwerpen.

Online archief

Eén van de meest geopperde ideeën van de lezers was de mogelijkheid om online een archief tot hun beschikking te krigjen. Daar is direct hard aan gewerkt en kort geleden is de nieuwe site www.invisionair.nl, inclusief uitgebreid archief, gelanceerd.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.