Stadsvis is gewend aan lawaai

6712
19 dec 2011

ZWOLLE - Ze komen niet voor de koopzondag en zijn blij dat ze een bezoek aan een kerstmarkt kunnen overslaan. De ruim veertig jonge mannen met hengel die zondag langs de stadsgracht in Zwolle struinen, doen mee aan een wedstrijd 'streetfishing'.

Dit is sinds vorig jaar een 'hype' waarbij de vissers midden in de stad op zoek gaan naar roofvis. Het is de eerste keer dat de streetfishers Overijssel aandoen. "Vissen is geen saaie en stille bezigheid. En daarbij tonen we aan dat erin de meeste stadsgrachten nog genoeg vis is", vertelt organisator Rocky van Duijvenvoorde uit Genemuiden.

848 vissen

Acht Belgen reisden gisteravond al af voor de Zwolse roofvis maar de vangst valt rond de middag tegen. "In Gent hebben we laatst met 50 vissers 848 vissen gevangen. Vooral snoekbaars en gewone baars. Hier willen ze niet bijten", lacht Jorn uit Diest.

Zijn landgenoot Ward uit Gent, heeft al veel plekken aan de gracht uitgeprobeerd maar tevergeefs. Nu staat hij bij de cultuurboot Thor. Dat er binnen enkele minuten een concert zal klinken op het schip maakt de vissers niets uit. "Geluid is geen probleem. Stadsvissen zijn gewend aan lawaai, dat is het voordeel."

Genoeg vis

Verderop vangt Ton uit Bolsward een kleine baars ter waarde van vijf punten. Als hij wint ontvangt hij een mooie hengelset. Organisator Van Duijvenvoorde heeft al vaker in de Thorbeckegracht gevist. "Er zit genoeg vis. En de Zwolse grachten zijn vorig jaar mooi opgeschoond dus we hebben weinig last van rommel op de bodem."

Respectvol

Ton uit Bolsward heeft echter pech, zijn vislijn haakte achter een fiets en moet nu gerepareerd worden. "Het risico van stadsvissen." Van Duijvenvoorde laat met het streetfishen niet alleen zien dat de stad nog visrijk is, maar als echte 'streetfisher' wil hij dit graag zo houden.

Hij is een van de twaalf controleurs die erop toeziet dat de vis respectvol wordt behandeld. De Genemuidenaar loopt gewapend met een meetlat en een 'onthaakmat', waarop de grotere roofvis schadeloos van de haak wordt gehaald. Er liggen visnetten op de brug voor zware exemplaren. "Het is bij ons catch en release. Na de vangst gaat de vis meteen terug in het water. Als het beest op de straat valt, krijgt de visser strafpunten."

Verbaasd

De streetfishers zijn eraan gewend dat ze regelmatig worden aangesproken door voorbijgangers. "Voor de rust moet je de natuur opzoeken. Dit is de charme van het stadsvissen", vindt Van Duijvenvoorde. "Vorige week zaten we in Rotterdam. De meeste mensen reageren verbaasd en beseffen niet dat er nog volop vis aanwezig is in het drukke centrum."

Bron: De Stentor

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.