Kweekzalm laat extreem snelle evolutie zien

5216
20 dec 2011

AMSTERDAM – Zalm die geboren wordt in een kwekerij vertoont al na één generatie genetische veranderingen ten opzichte van wilde zalm.

Deze ontdekking kan gevolgen hebben voor initiatieven waarbij bedreigde wilde zalmen aangevuld worden met kweekzalm ter versterking van de populatie.

Dat publiceert PNAS deze week naar aanleiding van een onderzoek naar de ‘Steelhead’ zalm door wetenschappers van Oregon State University.

Inteelt

Tot nu toe was al wel duidelijk dat kweekzalmen het niet zo goed deden in het wild, maar de reden daarvoor was onduidelijk.

Tot de mogelijke verklaringen behoorden de effecten die het kweken heeft op de omgeving van de vissen, inteelt, en genetische selectie door de andere omstandigheden in de kwekerij.

Het antwoord blijkt dit laatste te zijn. Al na één generatie worden de zalmen geselecteerd die zich het beste in de kwekerij thuis voelen, om wat voor reden dan ook. Maar door de andere omstandigheden vergeleken met de natuur heeft dit zijn weerslag op het succes daarbuiten.

-> Lees het hele bericht op Nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.