Kwabaal aangetroffen in Overijsselse Vecht

8043
29 dec 2011

Tijdens onderzoek van Waterschap Velt & Vecht, Stichting Visserijkundig Onderzoek-Oost Nederland en Sportvisserij Nederland werd een prachtige kwabaal aangetroffen in de Vecht bij Gramsbergen. De vis werd gevangen in een fuik die speciaal bedoeld was om kwabaal te vangen.

Sportvisserij Nederland onderzoekt al sinds 2009 de Nederlandse populatie van de tegenwoordig zeldzaam geworden kwabaal.  Verschillende waterschappen zijn betrokken bij het project. Waterschap Velt & Vecht zette samen met Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland en Sportvisserij Nederland een heuse kwabaal monitoring in de rivier de Vecht op poten. De kwabalen die normaal gesproken tussen kerst en nieuwjaar paaien worden erg actief als het nat en koud weer is en lopen dan meer kans in een fuik te zwemmen. 

Berend Jan Spijkers van HSV de Dobber te Hardenberg werkte als vrijwilliger  mee aan het project  en meldde vanmorgen vol enthousiasme dat ze een prachtige kwabaal hebben gevangen. De vis is opgemeten, gewogen en weer netjes terug gezet om voor nakomelingen te zorgen.


Het betreft een prachtig exemplaar en we verwachten nog meer kwabaal vangsten zodra de temperatuur verder daalt.

Zonder de inzet van de gedreven vrijwilligers van HSV de Dobber uit Hardenberg en TOP Coevorden was dit onderzoek niet mogelijk geweest.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.