'Valentijnshaai' legt 1.000 km af

9488
22 feb 2012

Sportvisserij Nederland en IMARES zijn in de zomer van 2011 gestart met een onderzoek waarbij haaien voorzien worden van een merkje. Doel hiervan is om migratiepatronen van haaien te achterhalen.

Schippers en opvarenden voorzagen afgelopen jaar 175 haaien van zo’n merkje in de rugvin. Op 14 februari, Valentijsndag, ontving Sportvisserij Nederland een bijzondere terugmelding van een Franse beroepsvisser die een haai had gevangen in de Golf van Biskaje.

Vangst

Mevrouw Nel Willemse ving de gladde haai van 74 cm op 20 augustus 2011 in de Noordzee. Schipper Sjef Mathijssen van de hengelcharter Quo Vadis plaatste vakkundig het merkje op de rugvin van de haai.

Minimaal 1.000 km

179 Dagen later, op Valentijnsdag, meldde een Franse beroepsvisser dat hij een haai had gevangen in de golf van Biskaje. Door het merkje was het duidelijk dat het ging om de haai die eerder gemerkt was. De haai moet minimaal 1.000 kilometer hebben afgelegd. Het is wel jammer te moeten melden dat de haai op de Franse vismarkt is beland. Sportvisserij Nederland beloont terugmeldingen en ziet het liefst dat de haaien weer ongeschonden wordt vrijgelaten.

Verste migratie

Voor zover bekend is dit qua afstand de verst aangetoonde migratie van een gladde haai tot nu toe. In de winter worden gladde haaien in Nederland niet gevangen en door deze melding lijkt het er op dat de dieren in deze periode naar het zuiden migreren.


De afgelegde route van de gladde haai.

Voor meer informatie over het haaienproject kijkt op www.haairog.nl

Reacties

De reactie van schipper Sjef Mathijssen:
'Hallo heel leuk ja dat terug te horen! Nu weten we waar we het voor doen. Ik zal zeker door blijven gaan het is ook heel leuk om het te doen en het resultaat mag er dan ook zijn hé?'

De reactie van Nel Willemse:
'Heel hartelijk dank voor het berichtje over de haai die in Frankrijk gevangen is. Het is jammer dat hij niet meer teruggezet is, wie weet waar hij terecht was gekomen. Misschien wel weer deze kant uit als het wat warmer wordt. Maar ja er zal deze zomer misschien wel weer een nieuwe lichting bij ons voorkomen hoop ik, want het is wel heel leuk vissen op deze haaitjes.'

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.