Smakelijk eendje

12328
27 feb 2012

Het zal je maar gebeuren. Ben je aan de Maas de eenden aan het voeren, zie je vlak voor je neus een grote bek van een meerval opduiken en een eend verorberen. Dit spectaculaire relaas is te lezen in een bericht van de Stichting Ravon, gepubliceerd op de website Natuurbericht.nl.

Van een waarneemster uit het zuiden ontving RAVON de volgende observatie:

“Het was medio februari, net na de schaatspret. Ik had een oud brood over dat ik aan de vogels langs de Maas wilde voeren. Het was die dag extreem koud en het water was zoals gewoonlijk niet bepaald helder. De eenden die in het water dreven waren het brood aan het eten en opeens zag ik een soort bek in het water die heel snel een bruine eend naar binnen slokte. Ik bleef naar de plek kijken maar ik zag de eend daarna niet meer. Het gebeurde erg snel en in een vloeiende beweging. De eend had geen schijn van kans. Hap, weg eend! De overige eenden hadden nauwelijks iets in de gaten.

De bek die ik zag was nogal groot. De eend paste er in geheel in, maar ik zag geen tanden. Wel zag ik een soort voelsprieten, die er uit zagen als dikke stengels. Het meest opvallend vond ik de gestroomlijnde beweging waarmee het gebeurde. Er spatte nauwelijks water op. De buitenkant van de kop van de vis en de voelsprieten waren donker van kleur en de binnenkant van de mond had een lichte kleur. Het moet een meerval zijn geweest!”

Lees het volledige bericht van Stichting Ravon op de website van Natuurbericht.nl.
 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.