Gesloten tijden komen er weer aan

23291
29 feb 2012

In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten (=directe terugzetplicht) en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. Met name voor de snoek, snoekbaars en baars geeft dit altijd veel vragen.

Hieronder leest u hoe het zit. De regels zijn overigens hetzelfde als vorig jaar want de reglementen zijn nog niet gewijzigd.

Voorbeelden:

In de maand maart mag u volgens de wet vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vangt u hiermee een snoek dan moet u deze direct terugzetten (gesloten tijd voor de snoek). Vangt u een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat dan mag u deze snoekbaars houden.

Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag u niet met de worm, kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet u iedere snoek, snoekbaars of baars die u eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).

Vanaf de laatste zaterdag van mei (einde gesloten tijd aassoorten en einde gesloten tijd voor snoekbaars en baars) mag u wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mag u bovenmaatse snoekbaarzen en baarzen behouden binnen de in de voorwaarden aangegeven aantallen. Snoek moet echter nog steeds direct worden teruggezet (gesloten tijd snoek). Vanaf 1 juli (einde gesloten tijd snoek) zou u wettelijk gezien een snoek mogen behouden. Op grond van de voorwaarden is dit echter vrijwel altijd verboden.

Let op de voorwaarden: een visrechthebbende kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten.

Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode. In de Landelijke Lijst van Viswateren en de Kleine Lijst van Viswateren is de gesloten periode voor deze wateren vastgesteld van 16 maart tot en met 30 juni. Kijk dus ook altijd naar de voorwaarden.

Kijk hier voor de volledige regelingen over de gesloten tijd vissoorten en de gesloten tijd aassoorten.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.