Ruwe haai van 161 cm uit Oosterschelde

27491
27 jul 2012

Zeehengelsportlezer Peet Bogaard uit Steenbergen heeft het geflikt! Hij wist de afgelopen week in de Oosterschelde een ruwe haai te vangen van 1 meter 61 lang en met een geschat gewicht van ruim 20 kg! En daarmee is dit de langste zeevis die ooit in Nederland met de hengel werd gevangen.

Donderdag j.l. stond er een artikel in de Telegraaf over een reuzenhaai van een metertje of vijf die voor consternatie zorgde voor de kust van onze Zuiderburen. Deze vriendelijke plankton eter komt wel vaker voor in de Noordzee, maar het blijft een bijzondere happening om zo’n immense vis onder het wateroppervlak te zien cruisen. De Krant van Wakker Nederland meldde in hetzelfde artikel dat er meer grote haaien in de Noordzee voorkomen, zoals de Groenlandse haai en de voshaai!


(Foto: reuzenhaai, via http://www.facebook.com/duikenredactie)

Binnen 15 minuten resultaat...

Nu, aan dat lijstje kunnen gerust ook de haringhaai (de bekende Porbeagle) en ruwe haai worden toegevoegd. En ik kan me zelfs voorstellen dat menig badgast het Spaans benauwd krijgt bij de foto van de nu in onze Oosterschelde gevangen ruwe haai. Maar wees gerust: voor gevaar hoeft niet te worden gevreesd, want zo’n ruwe haai is voor de mens volstrekt ongevaarlijk.

Peet Bogaard uit Steenbergen vist normaliter met zijn Quicksilver 630 (Delta 1419) met de mooie naam ms. Tsjakkaa op zeebaars. Dat doet hij vaak gezamenlijk met zijn vismaat Henk Ernest in diens eigen boot. Afgelopen zondag visten Peet en Ernest met hun twee boten in de Kom van de Oosterschelde op zeebaars, toen een door Ernest binnen geviste zager aan een dwarrellijn ineens werd gegrepen door een flinke haai. Hij waarschuwde Peet, die meteen met zijn boot naar hem toe kwam.

Nu hadden beide Zeehengelsportlezers vanzelfsprekend de spraakmakende reportage in de juniuitgave van dit magazine gelezen en dus beseften zij dat dit een ruwe haai geweest moest zijn. Peet had ‘toevallig’ het juiste materiaal aan boord en dus werd razendsnel een stalen onderlijn gemonteerd, met op de 10/0 haak een stuk verse makreel. Het resultaat liet niet langer dan zo’n 15 minuten op zich wachten en Peet wist een fikse ruwe haai veilig in z’n grote baarsnet te landen. De haai was 161 cm lang en werd provisorisch gewogen aan een unster: ruim 20 kg. Daarna werd de vis weer losgelaten.

Daarna werd de vis weer losgelaten.

Het Nederlandse NCRZ- record voor de ruwe haai staat al ruim 36 jaar op naam van de bekende hengelsport auteur Bert Verkuil uit Hilversum. In 1976 ving hij zijn record bij Vlieland en deze vis was 137 cm lang bij een gewicht van exact 11 kg! Het lengterecord werd dus alvast uit de boeken gemept, maar aangezien de nieuwe recordvis niet officieel werd gewogen, blijft het gewichtrecord nog even staan.

Of liever gezegd: bleef nog even staan. Want Peet Bogaard heeft het opnieuw geflikt! Afgelopen woensdag ging hij terug naar de stek, kreeg hij opnieuw drie aanbeten en bracht hij een tweede ruwe haai aan boord. Deze is geheel officieel gemeten en gewogen en een exclusief verslag van deze vangsten kunt u lezen in de volgende uitgave van Zeehengelsport, die rond 27 september a.s. zal verschijnen.

Bron: NCRZ en Publishing House

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.