Houtribdijk vrij van staand want

6667
24 okt 2012

Aan de zuidkant van de Houtribdijk – de scheiding tussen het Markermeer en IJsselmeer – mag van 1 november tot 1 maart binnen een afstand van drie kilometer niet met staand want worden gevist.

Foto: Binnen 3 kilometer aan de zuidkant van de Houtribdijk mag van 1 november tot 1 maart niet met staand want worden gevist. (foto: Wikimedia Commons / China Crisis)

Dat heeft de provincie Flevoland besloten nadat Sportvisserij Nederland en de Vogelbescherming bezwaar hadden gemaakt tegen de eerder door de provincie afgegeven vergunning.

Dit besluit volgt op het ingediende bezwaar tegen de door de provincie Flevoland afgegeven vergunning voor 2012 om beroepsmatig te vissen in het Markermeer en IJmeer. De provincie heeft na heroverweging geoordeeld dat er in dit Natura 2000-gebied van 1 november tot 1 maart binnen drie kilometer afstand van de Houtribdijk in het Markermeer niet met staand want mag worden gevist. In eerste instantie had de provincie voor 2012 een vergunning afgegeven waarin het was toegestaan om in dit gebied te vissen met staand want dat een maaswijdte groter dan 14 cm heeft. Dit omdat de vogels die in de netten verstrikt raken zichzelf hieruit zouden kunnen bevrijden.

Onzinnig

Net als de Vogelbescherming vond Sportvisserij Nederland dit een onzinnige redenering die bovendien op geen enkele wijze was onderbouwd. Daarom werd er door beide organisaties bezwaar gemaakt tegen de afgegeven vergunning. Met succes, want het bezwaar werd onlangs gegrond verklaard. Dit betekent dat de voor de vissen belangrijke oeverzone langs de Houtribdijk, een ondiep gedeelte van de verder doorgaans diepe meren, in de paaitijd grotendeels met rust wordt gelaten.

Na de periode van 1 november tot 1 maart (het seizoen dat de beschermde watervogels langs de dijk overwinteren) blijft het vissen met staand want verboden in water van minder dan twee meter diep en binnen 25 meter van de oever.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.