Jaarlijks 100 miljoen dode haaien

6464
05 mrt 2013

Volgens een studie die deze week werd gepubliceerd in Marine Policy, blijkt dat haaienpopulaties over de hele wereld significante dalingen in hun aantallen ondergaan.

Voor deze studie werkten wetenschappers van verschillende universiteiten (Dalhousie Universioty, University of Windsor in Canada, Stony Brook University in New York, Florida International University (FIU) in Miami en University of Miami) samen om de totale haaien sterfte te berekenen en mogelijke oplossingen aan te dragen om de haaien populaties van de wereld te beschermen.

Op basis van de laatste gegevens over sterfte van haaien schatten zij dat er in 2009 over de hele wereld 100 miljoen stierven en 97 miljoen in 2010. De volledige spreiding van sterfte ligt hierbij tussen de 63 en 273 miljoen per jaar.

Weinig twijfel

Deze grote spreiding is een direct gevolg van een gebrek aan gegevens over haaienvangsten voor grote delen van de wereld. De gerapporteerde sterfte is dan ook gebaseerd op de beschikbare gegevens uit bestaande rapporten en schattingen voor discards en ongerapporteerde en illegale vangsten. Ondanks de onzekerheid rondom de gerapporteerde totale sterfte, zijn de aantallen dermate groot dat er weinig twijfel over bestaat dat de onttrekking van haaien veel groter is dan hun reproductie.

Hun analyse laat eveneens zien dat één op de 15 haaien gedood wordt door visserij en steeds gevoeliger worden door de toenemende vraag naar haaienvinnen. De belangrijkste oplossing voor deze overbevissing worden gezien in het investeren in een duurzame visserij en management van haaien door betrokken landen.

-> Lees hier het hele onderzoek Shark Fisheries Globally Unsustainable: 100 Million Sharks Die Every Year

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.