Onderzoek geeft beeld van hoeveelheid trekvis langs de kust

8423
11 mrt 2013

Aangetroffen trekvis wordt over de zeedijk geholpen. Vissen willen in het voorjaar vanaf zee ons land in, maar worden tegengehouden door sluizen en gemalen. Maatregelen zijn en worden getroffen om doorgangen te creëren.

Om de exacte gegevens te achterhalen, meten de Noordelijke waterschappen en de Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe het aanbod. Hoeveel vis wil er bij de Waddenkust naar binnen? Het tweede seizoen van het drie jaar durende onderzoek is net van start. Verschil met vorig jaar is dat we nu alle gevangen trekvis een handje helpen en de dijk overzetten in het zoete binnenwater.

Mooie cijfers

Het eerste jaar leverde mooie cijfers op. De driedoornige stekelbaars maakte het merendeel van de vangst uit met 67 %. Goede tweede is de glasaal met 25%, gevolgd door de spiering met 1,7%. De overige 5,8 % bestond uit zeenaald, sprot en andere soorten. Hieruit kan echter nog geen conclusie worden getrokken. Omdat het aanbod van trekvissoorten per jaar kan verschillen, loopt dit onderzoek 3 jaar.

Drie jaar

Drie jaar lang vissen we twee keer per week op 17 locaties langs de Waddenkust tussen Den Helder en Nieuwe Statenzijl. Een intensieve klus. Ongeveer 50 vrijwilligers vissen met een kruisnet tijdens hoog water. Voor de een is dat ’s ochtends vroeg, voor de ander ’s avonds laat, afhankelijk van het tij. Nieuw is dat zij dit jaar hun vangst overzetten naar het zoete water.

Waardevolle gegevens

Met het onderzoek krijgen we een beeld van de hoeveelheid trekvis langs de kust tijdens de voorjaarstrek. Ook kijken we hoe dit aanbod zich verhoudt tot dat van tien jaar geleden toen eenzelfde onderzoek is uitgevoerd. Het levert waardevolle gegevens op over de vraag waar de vissen het binnenwater in willen trekken. Onmisbare informatie voor de waterschappen in hun taak om de vismigratie langs de kust en in het achterland te verbeteren.

Ruim baan voor vissen

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe. Het komt voort uit het project ‘Ruim baan voor vissen’, een project van de vier noordelijke waterschappen. Door sluizen, stuwen en gemalen langs de Waddenkust én in het achterland de komende jaren passeerbaar te maken voor vissen, werken zij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van trekvissen. Het Waddenfonds draagt hieraan bij.

Bron: Wetterskip Fryslân

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide