Grote potentie sportvisserij in Markermeer-IJmeer (rapport)

11112
22 mrt 2013

Bijna 100.000 vistrips, een totale jaarlijkse economische impuls van 3 miljoen euro en 45 permanente banen. Dat is de potentie van het Markermeer-IJmeer gebied voor de sportvisserij – mits het watersysteem wordt verbeterd en de structurele overbevissing van dit water een halt wordt toegeroepen.

De visstand van het Markermeer-IJmeer is al jaren zeer slecht, waardoor er vrijwel geen sportvisser meer aan de waterkant te vinden is. Onder andere door de aanleg van een grootschalig eilandengebied ter hoogte van de Houtribdijk (Markerwadden), diverse vooroevers en vispassages willen Rijk en regio zorgen voor gezond water en een veerkrachtige natuur. Dit biedt ook mogelijkheden voor de sportvisserij.

Onderzoek

Sportvisserij Nederland heeft daarom in samenwerking met de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer, de onderzoeksbureaus Tauw en LAgroup opdracht geven om te onderzoeken welk perspectief er is voor de sportvisserij in het gebied. Hieruit blijkt (pdf) dat een verbetering van de visstand kan leiden tot een verveelvoudiging van het huidige aantal sportvissers: van ruim 2.000 vistrips per jaar nu naar bijna 100.000 in de toekomst. Ook zijn er goede kansen voor hengelsporttoerisme uit binnen- én buitenland.

Dit betekent een aanzienlijke economische impuls voor het Markermeer-IJmeergebied. Berekend is dat de groei van de oever- en bootvisserij, de opkomst van chartervaart, visgidsen en arrangementen voor buitenlandse toeristen tot een totale jaarlijkse bestedingsimpuls van 3 miljoen euro kunnen leiden en een werkgelegenheid zal creëren van 45 permanente banen.

Duurzame visserij

Essentieel is wel dat de structurele overbevissing van het Markermeer-IJmeer een halt wordt toe geroepen en dat de beroepsvisserij zo snel mogelijk duurzaam wordt uitgevoerd. Sportvisserij Nederland zal zich de komende jaren inspannen om een goede visstand te bereiken en de potenties van het gebied voor de sportvisserij ten volle te benutten.

-> Download hier het hele rapport (pdf)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.