Fish'O'Mania: LIVE sportvis-spektakel op RTL7 (video)

26752
14 jun 2013

En dan nu iets compleet nieuws! Live sportvissen op de Nederlandse televisie. Het is nog nooit eerder vertoond, maar RTL 7 heeft op zondag 14 juli de primeur met Fish ‘O’ Mania International.

In een vijf uur durende wedstrijd nemen zestien topvissers uit acht landen – waaronder Arjan Klop en Jurgen Spierings namens Nederland – het tegen elkaar op. De kijker kan de wedstrijd van de eerste tot de laatste seconde volgen.  De registratie wordt in beeld gebracht door vijftien camera’s en is in High Definition kwaliteit te zien op RTL7. Live verslag gebeurt door Ed Stoop bekend van Vis TV.

Uitzending RTL 7: zondag 14 juli tussen 13.00 uur en 18.00 uur

Check hier de promo van 2011 en een verslag van de 'Home of nations':

Over Fish'O'Mania

Een gigantische visvijver, zestien topvissers en vijf uur lang hengelsport bedrijven met maar één doel: zoveel mogelijk zware vissen ‘op het droge’ krijgen. Dat is de essentie van het prestigieuze Britse Fish ‘O’ Mania.

Dit evenement onderscheidt zich ten opzichte van andere ‘traditionele’ viswedstrijden door elk half uur het gewicht van de gevangen vissen te wegen, in plaats van eenmaal op het eind. Zo is het wedstrijdverloop goed te volgen en kan er ieder half uur weer iemand anders aan kop staan.


Fish ‘O’ Mania trekt zowel aan de waterkant als op televisie veel bekijks.

Degene die na vijf uur vissen als eerste eindigt, wint daarmee een geldprijs van 30.000 pond. Fish ‘O’ Mania is een jaarlijks evenement (in twee verschijningsvormen: een wedstrijd voor internationale teams en een 16-delige wedstrijdreeks waar recreanten zich voor de amateurfinale kunnen plaatsen) en dit jaar voor het eerst in Nederland op televisie te zien.

Op zondag 14 juli kunnen vis-geïnteresseerden tussen 13.00 uur en 18.00 uur bij RTL 7 terecht voor de live uitzending van Fish ‘O’ Mania International.

Enkele feiten:

  • Vorig jaar zonden China en Amerika twee uur lang de high lights uit van het Britse ‘Fish ‘O’ Mania’.
  • Slechts één persoon is het gelukt om de wedstrijd twee keer te winnen: Matt Hall in 2003 en 2009.
  • In 2010 lag de Britse international Tom Pickering meer dan zes kilo voor op nummer twee met nog de laatste 30 minuten op de klok, wist hij toch te verliezen.
  • De spannendste finish was in 1996 toen vijf vissers onderling allemaal eindigden met slechts 365 gram verschil.
  • Tien kilometer aan kabels is nodig om het evenement in beeld te brengen.
  • De camerakraan die noodzakelijk is om het gehele meer te filmen is meer dan 100 meter hoog, en is een van de grootste van Europa.


Traditie is dat de winnaars na afloop een frisse duik nemen.

Nederlands tintje

Om dit van oorsprong Engelse evenement extra aantrekkelijk te maken voor de Nederlandse kijker, wordt er Nederlands commentaar geleverd bij de beelden uit Engeland. Louwerens: “Bovendien hebben we bedongen dat er twee Nederlandse deelnemers aantreden op het Cudmore Fisheries complex nabij Stoke-on-Trent”


Arjan Klop, 32 jaar uit Groot Ammers, is meervoudig international en onder andere winnaar van de Nationale Topcompetitie Wedstrijdvissen Zoet. Dit wordt gezien als de ‘eredivisie’ in de vissport.


Jurgen Spierings, 34 jaar uit s 'Gravenmoer, is eveneens meervoudig international en gespecialiseerd in vissen in kleine, afgesloten vijvers/plassen met een hoog bestand aan karpers/ cypriniden.

De Oranje internationals Arjan Klop en Jurgen Spierings beheersen deze specifieke vijvervisserij goed en zijn door het team van bondscoaches geselecteerd voor deze wedstrijd waar zij het met de vaste stok, matchhengel en bolognese hengel opnemen tegen wereldtoppers als Alan Scotthorne. “We hopen dat die hoge ogen gooien, zodat de kijker enthousiast wordt
en met ze mee gaat leven. Het zou natuurlijk helemaal te gek zijn als na afloop een Nederlander te water gaat om zo de
overwinning te vieren.”

Groot evenement

RTL 7 zenderdirecteur Marco Louwerens was niet direct overtuigd. “Vijf uur lang live vissen uitzenden is natuurlijk wel een tikje uitzonderlijk. Maar Hearn is zo’n bijzondere en charismatische kerel, die wist me uiteindelijk toch voor het idee te winnen.” Het feit dat Fish ‘O’ Mania al sinds de start in 1994 een begrip is in Engeland, was een positieve steun in de rug. “Het is echt een groot evenement. Sky Sports – hét grootste sportkanaal van Groot-Brittannië – pakt er flink mee uit. De sportvissers worden gevolgd door vijftien High Definition camera’s en er wordt live commentaar gegeven bij de wedstrijd.” Dat het programma gemiddeld zo’n 65.000 kijkers trekt (op piekmomenten verdubbelt dit bijna), spreekt daarbij uiteraard ook in het voordeel.

Uitzending RTL 7: zondag 14 juli tussen 13.00 uur en 18.00 uur

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.