Traditioneel is juni de maand dat sportvissend Nederland weer massaal naar de waterkant trekt. Het is ook de periode dat er extra wordt gecontroleerd op de visserijregels en in het bijzonder op het bezit van de juist visdocumenten (de VISpas).
Deze extra controleacties worden georganiseerd door de sportvisserijsector i.s.m. de groene wetgeving – denk o.a. aan de politie, AID, Regionale Milieuteams, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De verantwoordelijkheid voor de controle en handhaving van de Visserijwet – en daarmee ook de visdocumenten – ligt bij de Rijksoverheid. Deze controle en handhaving wordt daarom ook uitgevoerd door de overheid zelf, met diensten als Toezichthouders en Opsporingsambtenaren (politie en Boa’s). Veelal wordt samengewerkt met de georganiseerde hengelsport, vooral vanwege hun lokale kennis en ligging van de verenigingswateren en de voorwaarden waaronder daar mag worden gevist.
Ook de sportvisserijsector neemt haar verantwoordelijkheid qua controle en handhaving; onder meer via het in dienst nemen van ruim 130 Boa's (met opsporingsbevoegdheden) en haar 1.200 gecertificeerde Controleurs Sportvisserij.
Door de fijnmazigheid van hengelsportverenigingen en een grootschalig netwerk aan vrijwillige Controleurs Sportvisserij is de georganiseerde hengelsport jaarrond actief met controles aan de waterkant. Hierbij staat naast het controleren van de visdocumenten vooral de voorlichting over de visserijregels en visdocumenten centraal. Controleurs Sportvisserij zijn te herkennen aan hun kleding met opschrift Controle Sportvisserij.