Sharkatag: catch, tag & release!

8248
05 aug 2013

Op 7, 8 en 9 augustus gaan elf charterboten met in totaal 300 sportvissers en enkele Tweede Kamerleden naar de haaien. Onder de vlag van Sharkatag 2013 wordt er vanuit Neeltje Jans met de hengel op gladde haai gevist om deze na vangst te kunnen merken. In het haaienproject zijn al ruim 800 vissen gemerkt, zodat tijdens Sharkatag hopelijk de duizendste haai kan worden getagd.

De haai komt steeds meer voor langs de Nederlandse kust. Zo hebben sportvissers tijdens de 2012 editie van Sharkatag bijna honderd haaien gevangen. Ook daarna zijn er door de schippers van diverse Nederlandse charterboten nog veel meer haaien van een merkje voorzien voordat deze weer in zee zijn teruggezet. De opzet van dit merkproject is immers om meer te weten te komen over de verspreiding en migratiepatronen van de haaien.

Grote onbekende

De beschikbare kennis over haaien is namelijk beperkt. Zelfs over de basale biologische eigenschappen is maar weinig bekend. Door hun lange levensduur en geringe aantal jongen dat per jaar wordt geboren, zijn haaien wel erg kwetsbaar voor overbevissing. Wereldwijd zijn haaienpopulaties dan ook sterk in aantal afgenomen. Het Sharkatag project is opgezet om haaien beter te kunnen beschermen. Aan de hand van terugmeldingen uit de sport- en beroepsvisserij (er zijn al twintig gemerkte vissen terug gemeld uit onder meer de Golf van Biskaje, Noorwegen en Schotland) leren we meer over deze bijzondere dieren.

Haai nummer 1.000

Tijdens Sharkatag zal de gevlekte gladde haai de boventoon voeren, maar bestaat ook de kans om een hondshaai of ruwe haai te vangen. Waar de grootste gevangen gevlekte gladde haai 130 cm groot was, is de ruwe haai al tot 168 cm groot gevangen – en kan deze een lengte van bijna twee meter bereiken. Met een beetje geluk houdt de wind zich gedeisd en is de haai ‘los’, zodat haai nummer 1.000 kan worden gemerkt. Hopelijk worden er ook haaien gevangen die al eerder zijn gemerkt. De Sharkatag deelnemer die hierin slaagt, ontvangt een speciale beloning.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.