'Wie vis uitzendt, heeft beet' (video)

6324
24 sep 2013

Sportvissen is hot op televisie. In de Spits stond deze week een mooi artikel over het aanbod van 'vissen op de Nederlandse buis'.

En dan hebben we het nog niet eens over het succesvolle live sportvis-spektakel Fish'O'Mania van afgelopen juli.

Hieronder het artikel in de Spits:

Vissen. Je neemt een hengel, hangt er een worm aan, gooit ’m uit en wachten maar. Saai - rustgevend wellicht - en alles behalve entertainend. Althans, dat zou je denken. Want geloof het of niet, maar de Nederlandse tv zendt op moment zes programma’s uit die gaan over het vangen van vis. Zoveel? Ja, we zitten midden in een vis-tijdperk.

Of je nu houdt van rustig hengelen in een sloot, een spannende viswedstrijd op zee of juist meer bent van het bijzondere leven van beroepsvissers; voor de visliefhebber is er tegenwoordig genoeg op de buis.

De moeder (of vader) aller vis-programma’s is Vis Tv. Het RTL 7-programma waarin presentatoren Ed Stoop en Marco Kraal wekelijks heel Nederland afstruinen naar de mooiste visstekken, loopt al zeventien seizoenen. Dat was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder vaste groep kijkers, maar elke zondagochtend om half tien schakelen er dan ook tussen de 100.000 en 250.000 mensen in. Inmiddels is Vis Tv zo’n succes dat er ook op de zaterdagmiddag op RTL 4 een herhaling wordt uitgezonden en wordt gesproken over een kindervariant van Vis TV.

„Vis Tv is zestien jaar geleden begonnen als een soort grap”, vertelt Jan Smulders van Tangram Media, het productiehuis dat Vis Tv - in samenwerking met Sportvisserij Nederland - maakt. „We maakten in die tijd meer programma’s over hobbyonderwerpen en vissen paste daar eigenlijk wel goed bij. Zelf hadden wij eigenlijk geen verstand van de visserij en dus vroegen we een stagiair om eens even een en ander uit te zoeken over de sport zodat we er een programma van konden maken.” Smulders vindt het leuk dat Vis Tv na al die jaren nog steeds te zien is en eigenlijk alleen maar populairder lijkt te worden. „Het is gewoon een soort cult geworden. Iets wat ik erg grappig vind, want toen we begonnen was er echt geen zender die het wilde hebben.”

Inmiddels lijken alle alle grote zenders te weten: wie vis uitzendt, heeft beet. Vooral Amerikaanse programma’s waarin vissen als het stoerste beroep ter wereld wordt neergezet, doen het goed. Discovery Channel heeft het helemaal begrepen met shows als Deadliest Catch, waarin elke dinsdag de gevaarlijkste vissen worden gevangen, en River Monsters waarvan momenteel het vijfde en tevens recentste seizoen veel bekijks trek. De marathonuitzending van die laatste trok vorige week zaterdagmiddag zelfs 167.000 kijkers en was daarmee het best bekeken programma van die middag in Nederland.

National Geographic Channel doet uiteraard ook mee met de vis-trend. Zij weten visminnend Nederland inmiddels al twee seizoenen te boeien met Wicked Tuna, een programma over vissersgroepen die vechten om de zeldzame blauwvintonijn. Niet zozeer de sport, maar meer de met elkaar clashende vissers staan centraal. „Een soort vis-soap”, zoals een woordvoerder van de zender het zegt. „In onze vis-programma’s staan vooral de personality’s centraal. Dat scoort en daar wordt dan ook volop in geïnvesteerd. King Fishers is daar een voorbeeld van. Dat zenden we nu elke donderdag uit.”

Maar ook op de publieke omroep wordt niet achter het net gevist als het gaat om vis-tv. De vorig jaar uitgezonden realityshows Urker Vissers (NCRV) en Hollandse Vissers (Omroep MAX), over het zware leven in de visserij, krijgen komend seizoen weer een vervolg in de vorm van Mosselmannen. In deze nieuwe EO reeks staat het volkje uit de Zeeuwse plaats Yerseke centraal. Het programma volgt vijf vissersfamilies tijdens hun leven op de wal en, natuurlijk, op zee.

Zoveel vis, zoveel kijkers, maar hoe kan dat opeens? Vinden we het echt zo leuk of zit er toch een klein visluchtje aan deze opmerkelijke tv-trend? Ja, denkt televisiewetenschapper Maarten Reesink. „Ik denk dat de plotselinge populariteit van deze programma’s vooral aanbodgedreven is. Dus dat wij het niet per se heel leuk vinden, maar dat het door aanbieders makkelijk en goedkoop te maken is en daardoor veel te zien. Als de sportvisvereniging zo’n programma als Vis TV wil sponsoren, dan zendt een RTL dat graag uit. Alles beter dan de zender op zwart zetten omdat er geen programma is.”

Daar denkt Vis Tv’s Jan Smulders anders over. „Het is maar wat je als gemakkelijk ziet, Vis TV is niet eenvoudig te produceren. Je moet altijd op het laatste moment beslissen of het weer het toelaat te kunnen gaan vissen; dat vergt veel flexibiliteit van de presentatoren en de opnameploegen. Bovendien zijn er vele dagen dat er niets gevangen wordt en dan staan we met 2 ploegen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voor Jan Doedel aan de waterkant. Vissen laten zich niet regisseren en vissen voor de film aan de haak hangen is geen optie, elke sportvisser ziet dat het leven dan uit de vis is.”

Bron: Spits.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.