Junioren starten met derde plaats op WK Kustvissen (en verslag officiële training)

5804
25 sep 2013

Zoals we gisteren hadden voorspeld, gaat dit een taai wereldkampioenschap worden. Allemaal sterke landen en iedereen kan winnen en op de laatste plaats eindigen. Vandaag op de eerste wedstrijddag was het dan ook erg spannend, op de winnaar na … Spanje! Die hadden zich gisteren dus echt verstopt. Nu kwamen ze te voorschijn met drie vakoverwinningen, een tweede plaats en een derde. Geen kruit tegen gewassen! Maar de andere landen gaven elkaar tijdens de wedstrijd geen duimbreed toe. Elke minuut wisselde de situatie per vak en niemand kon vertellen hoe dit zou gaan aflopen. Voor het SPRO/Sportvisserij Nederland team zag het er door bijna de gehele wedstrijd niet best uit. Één uur voor het einde van de wedstrijd stonden we zelfs op de laatste plaats.

Alleen Lennard onttrok zich aan de malaise, want hij begon al met de eerste draai met een grote dorade en toen de harders op het appel verschenen, ving hij er in een half uur zo’n vijf stuks! Later pakte hij er nog twee bij en zorgde voor een verdiende vakoverwinning. De andere jongens moesten lijdzaam toezien hoe de tegenstanders van ons wegliepen. Tot het laatste half uur.

 

Een gedeelte van de buit van Lennard

Kristiaan had al een paar visjes en één harder, maar ving een kwartier voor tijd nog twee mooie harders erbij, waardoor hij niet laatste maar vierde werd in het vak. Het A-vak, waar Pim stond was erg slecht. Alleen de Spanjaard had in het begin enkele mooie dorades gevangen. In deze sector konden enkele vissen beslissend zijn!

Pim was dan ook door de coaches opgedragen om door te gaan tot het laatste moment en laten we daar nu net weer de vruchten van plukken. Een harder van bijna 500 gram vergreep zich aan het aas van Pim en zorgde ervoor, dat hij zelfs naar een tweede sectorplaats steeg! Kees stond op een vervelend gedeelte van het parkoers. Ook daar werden geen harders gevangen. Hij ving wel zeven tellende visjes, maar kwam 50 gram te kort voor een vierde sectorplaats. Met nog een andere deelnemer, die 35 gram vis meer had voor hem, kwam hij op de zesde plaats in zijn vak. En zijn klassering moest meetellen, want Joeri had vandaag zijn dag niet en eindigde kansloos op de laatste plaats in zijn vak.

Een overzicht van sector B

Met al deze verwikkelingen werd het op de weging erg spannend. We schatten een vijfde plaats in, maar het werd een derde! Door dat ene visje bij Kees verloren we zelfs de tweede plaats, maar daar kon hij echt niets aan doen.

Kroatië werd achter Spanje nipt tweede en wij kwamen door meer gewicht, maar zelfde aantal klassementspunten op de derde plaats vóór Frankrijk en daar kunnen we gezien de ontwikkelingen van vandaag heel goed mee leven! Vijfde werd Engeland, zesde Italië en op de laatste plaats eindigde Portugal. De tactiek was in ieder geval in orde en opnieuw bleek de Spro Tidal Wave 4.50 hengel met wedstrijdtop een killer.

Lennard is op dit moment met een derde plaats de beste Nederlander in het individuele klassement. Pim staat met een tiende plaats ook nog redelijk kort. Morgen gaan we er weer volop tegenaan, want er is nog van alles mogelijk. Spanje zal te sterk blijken, maar alle andere landen zijn nog niet uitgeschakeld in deze sterke competitie voor het podium.

Tot morgen met een verslag van de tweede wedstrijddag!

                

 

 

 

Verslag officiële training en opening WK kustvissen junioren

Omdat het programma aangepast werd heeft het Spro/Sportvisserij Nederland junioren team een drukke dag gehad. Met eerst de officiële training en in de avonduren nog de opening van het Wereldkampioenschap was er nog weinig tijd voor andere zaken, zoals lijnen knopen. Maar we denken te weten hoe we de eerste wedstrijd (dinsdag) moeten aanpakken. In die laatste training hebben we nog van alles uitgeprobeerd en besloten om te starten met de SPRO Tidal Wave met aangepaste top op zo’n 40 meter om dorades, mormora’s en sargo’s te vangen. Naarmate de wedstrijd vordert stappen we over op de beproefde harderlijnen op grotere afstand om zo voldoende gewicht op de weegschaal te krijgen. Voor zover de plannen! Op de officiële training ging het ons niet slecht af.


Het strand bij het starten van de wedstrijd

Achter Frankrijk werden we tweede vóór Engeland en Italië. Daarna volgden Portugal en Kroatië. Spanje heeft vandaag eigenlijk niet gevist! Een beetje rondhangen en pizza eten was het enige levensteken op hun sectorplaatsen. Het eten was tijdens de wedstrijd superieur: een heerlijke warme pizza op locatie gebracht per persoon, fruit en blikjes cola, naast het al verstrekte water was voor de jongens en begeleiding een voedzame lunch. Dat gaf weer voldoende energie om het laatste uur van de wedstrijd in te gaan.

Daarin kwamen de harders toch weer in beeld. Joeri pakte er zelfs vier en won daarmee niet alleen zijn sector met glans, maar werd ook individueel eerste op deze dag. Kees viste de hele wedstrijd constant met enkele hele mooie vissen erbij, waardoor óók hij zijn sector won en achter Kees op de tweede plaats eindigde. Kristiaan en Pim werden derde in hun vak (13e en 14e totaal), Lennard had vandaag een mindere dag en werd laatste in zijn vak.

In de avonduren werden de gebruikelijke ceremoniën afgewerkt met de nodige speeches en plechtige handelingen, zoals het spelen van de volksliederen en het hijsen van de vlaggen. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar bij menige deelnemer was de wedstrijdspanning op het gezicht af te lezen.

Na de verplichtingen vroeg naar bed en dromen van goede resultaten. Laat de wedstrijden maar beginnen. Jammer is het wel, dat er bij het kustvissen niet meer landen meedoen. Alleen landen, die er wat kunnen behalen zijn aanwezig en de “aanhangwagens”, die je bij senioren en zoetwater aantreft, laten vanwege kostenplaatjes en niet voldoende sterke vissers zo’n leuk toernooi aan zich voorbij gaan!

Wij mogen daarom blij zijn, dat we met Sportvisserij Nederland als landelijke federatie en SPRO Sports Professionals als geweldige partner, elk jaar mee kunnen doen op het hoogste niveau. Onze jongeren kunnen op deze manier gemakkelijk doorstromen naar de senioren. En mochten zij dan uitgezonden worden, dan hebben ze al een vracht aan buitenlandse ervaring. Toch zeker in de zuidelijke landen, waar de junioren kust wereldkampioenschappen bijna elk jaar worden gehouden.

Groeten namens het SPRO/Sportvisserij Nederland team,
Frank en Henri

Klik hier voor het verslag van de eerste wedstrijddag en de officiële training met alle foto's.

 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.