419 miljoen jaar oude vis

6572
26 sep 2013

Het allereerste wezen met een gezicht. Zo omschrijven wetenschappers deze 419 miljoen jaar oude vis. Het is het primitiefste gewervelde dier met een moderne kaak.

De ontwikkeling van de kaak is een mijlpaal in de evolutie van gewervelde dieren. Omdat de overgangsperiode van kaakloze naar kaakdieren zo ontzettend lang duurde, is echter weinig geweten over specifieke dieren die de grens tussen beide aanduiden.

Chinese en Britse wetenschappers beschrijven deze week in Nature zo’n individuele overgangsvorm, de Entelognathus primordialis. De vis vertoont nog kenmerken van de placodermen, een uitgestorven klasse van primitieve vissen met een volledig benen pantser, maar heeft ook al een kaak die typisch is voor de latere beenvisachtigen. Het is daarmee een cruciale voorouder van alle moderne kaakdieren, waar ook wij toe behoren.

Bron: EOS Wetenschap

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.