Overlast waterplanten in beeld

9255
14 okt 2013

Een gevarieerde waterplantenbegroeiing duidt op een goede waterkwaliteit. Een teveel aan waterplanten geeft echter problemen voor de vis en de bevisbaarheid van het water.

Er zijn verschillende manieren op het teveel aan waterplanten te reduceren. Sportvisserij Nederland is een onderzoek gestart om te kijken welke maatregelen er zoal mogelijk zijn en of deze effectief zijn.

De start van het onderzoek naar de overlast van waterplanten startte in het voorjaar van 2013 met een enquête onder hengelsportverenigingen. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan in het afgelopen jaar overlast te hebben ondervonden van ondergedoken waterplanten tijdens het vissen in hun wateren. Bij een groot deel was er sprake van een toename van de overlast in de laatste vijf jaar.

Probleemlocaties

De probleemlocaties liggen in alle watertypen door heel Nederland. Om de overlast in te dammen werd er in minder dan de helft van de probleemlocaties gemaaid, terwijl een derde van de respondenten zelf de waterplanten trachtte te verwijderen. Bij 17% van de ondervraagden werd graskarper uitgezet.

Het terugdringen van overmatige waterplantengroei is niet eenvoudig: 82% gaf aan dat de ondernomen acties niet effectief waren. Voor Sportvisserij Nederland is dit een aanleiding om in de komende tijd verder te investeren in het onderzoek naar efficiënte maatregelen.

Lees hier (pdf) een samenvatting van het rapport waarin de uitslagen van de enquête ‘Waterplanten en sportvisserij’ staan beschreven.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.