Eerste Interland Feeder Nederland-Belgie op het kanaal Gent-Terneuzen

9217
28 okt 2013

Deze wedstrijd stond voor het eerst op de kalender. Logisch want de feedervisserij staat internationaal nog in de kinderschoenen. Dat gaat heel zo snel mogelijk veranderen want er is heel veel belangstelling voor deze visserij overal in Europa.

Nederland en België zijn beiden wel landen met al een iets langere historie op feedervis-gebied. De vissers van beide teams zijn dan ook niet bepaald onbekenden van elkaar en vissen regelmatig dezelfde wedstrijden.

De waterkeuze voor deze eerste onderlinge Interland was het Kanaal Gent-Terneuzen, een water dat bij uitstek is geschikt voor deze visserij, zo bleek ook nu.
Beide teams namen de voorbereiding op deze wedstrijd heel serieus en hadden op voorhand getraind. Tijdens deze trainingen werd er heel redelijk gevangen. Voorns, blieken, baarzen, botten (jawel, je zit hier nu eenmaal vlakbij de zee) en zelfs enkele harders zijn er hier te vangen en al deze vissen lieten zich ook zien.

Het Kanaal Gent-Terneuzen is een enorm groot en diep water. Er is, vooral tijdens weekdagen, enorm veel scheepvaart. De watermassa is echter zo groot dat je er amper last van hebt. De ‘impact’ van een voorbijvarend geladen 3000 tons binnenvaartschip is zo ongeveer te vergelijken met die van een voorbijvarend jacht op een normaal kanaal om maar eens een voorbeeld te geven.
Er zijn ook gigantische zeeschepen die regelmatig het kanaal op- en afvaren en die zorgen natuurlijk voor meer tumult. Waarschijnlijk zijn de vissen die hier rondzwemmen gewend aan al dat kabaal. Ze komen altijd weer terug nadat de rust is weergekeerd na het passeren van zo’n schip. Vaak zie je ook op dit soort grote wateren dat er meer en meer vis komt naarmate er meer gevist (en dus ook gevoerd) wordt. Ideaal voor deze wedstrijd.
Een uniek en prachtig viswater dat bijzonder geschikt is voor allerlei Internationale viswedstrijden.


 

Het werd een hele interessante wedstrijd met best goede vangsten. Bovendien waren beide teams aan elkaar gewaagd en hele kleine verschillen bepaalden uiteindelijk het resultaat.
Bij deze wedstrijd visten er 10 vissers in elk team. Dat maakt dus in totaal 20 vissers die tegen elkaar visten in 5 vakken van 4 vissers. Dit bleek een prima “format” zoals dat ook al eerder is gebleken bij verschillende Interlands van deze omvang in het “dobbervissen”.

Niemand kon bij het einde van de wedstrijd met zekerheid voorspellen welk team zou winnen. Ik schreef het al, de situatie veranderde constant.
Dat kwam ook door de visserij. Na een, zeker in vergelijking met de trainingen, heel moeizaam begin kwam de wedstrijd met name in het laatste uur pas goed op gang. Er werd toen aanmerkelijk meer vis gevangen, vooral voorns, maar ook weer niet op het gehele parkoers. Sterker nog, daar waar eerder het best werd gevangen was het nu wat rustiger en op de mindere gedeeltes van de eerste wedstrijdhelft werd nu juist heel goed gevangen.

 


Bovendien werden er enkele harders gevangen en dat waren echt “bonusvissen”.
Het meest opvallend waren misschien wel de voorns. Prachtige grote vissen zaten daartussen.
Die voorns werden vooral gevangen vlak onder de oever, althans voor feeder-begrippen. Een afstand van 17 tot 20 meter uit de oever bleek een prima keuze.
Vrijwel iedereen voerde ook een tweede, grotere afstand aan. Op die verdere afstand werden vooral blieken en zelfs een enkele brasem gevangen. Regelmatig van afstand wisselen bleek vaak een goede tactiek.Nederland won uiteindelijk de interland met 23 punten. België behaalde in totaal 27 punten. Over kleine verschillen gesproken!

Ook Individueel wordt er een klassement opgemaakt natuurlijk en met dit format eindigden de vijf vakoverwinnaars natuurlijk op de plaatsen 1 tot en met 5.

Hierbij de volledige uitslag:

Vak 1
Marcel Boel, Nederland 3646 3
Danny de Man, België 577 4
Henk Moesker, Nederland 3998 1
Richard van de Broek, België 3807 2
Vak 2
Frank van der Schaft, Nederland 8966 1
Karel van Luyk, België 4165 2
Jan Chaigneau, Nederland 1747 3
Geert Geerlandt, België 1383 4
Vak 3
Jan Zekveld, Nederland 1756 3
Bert de Mulder, België 2396 2
Jan Renes, Nederland 3544 1
Kris Huybregts, België 293 4
Vak 4
Jurian Bulten, Nederland 1448 4
Eric Courtens, België 1488 3
Leo Koot, Nederland 5039 2
Frank van Waelderen, België 9485 1
Vak 5
Henk Roskam, Nederland 3726 3
Staf van Gastel, België 3226 4
Theo Leijrik, Nederland 5310 2
Michel de Bruyn, België 6027 1

Totaal Nederland – België: 23 - 27
Individueel:

Frank van Waelderen, België 9485 1
Frank van der Schaft, Nederland 8966 1
Michel de Bruyn, België 6027 1
Henk Moesker, Nederland 3998 1
Jan Renes, Nederland 3544 1

  

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.