De echte cijfers van Woudsend

8825
06 nov 2013

In sportvisserskringen ontstond onlangs veel ophef naar aanleiding van berichtgeving over de export van gedroogde en gerookte brasem en blankvoorn naar het Oostblok. Visgroothandel Damstra uit Woudsend zou jaarlijks 350.000 ton witvis uit Nederland exporteren. De cijfers die vorige week in het Algemeen Dagblad werden genoemd, kloppen echter niet.

De berichtgeving in het Algemeen Dagblad leidde gezien de genoemde cijfers bij deskundigen van Sportvisserij Nederland tot vraagtekens. Daarop is er contact opgenomen met Visgroothandel Damstra uit Woudsend om te achterhalen of wat er in de media werd beweerd wel klopte. “De getallen die in het artikel staan genoemd, zijn een factor 1000 te hoog”, zegt eigenaar Eeuwke Damstra stellig. “Mijn groothandel heeft een maximale capaciteit van 1 miljoen kilo (in plaats van de genoemde 1.000.000 ton) en verwerkt jaarlijks 350.000 kilo (en niet 350.000 ton).”

BUITENLANDSE VIS
Van de 350 ton vis die Damstra jaarlijks verwerkt, komt het overgrote deel volgens de eigenaar van de visgroothandel niet uit eigen land maar uit het buitenland. “Zo’n 90% van onze vis is afkomstig uit Polen, Finland en Ierland. Maar circa 10% van de verwerkte 350 ton (35 ton) komt uit Nederland. Tien jaar geleden was het IJsselmeer daarbij nog ‘hofleverancier’ met 35 tot 40 ton. Maar dat is allang niet meer het geval, want daar zit geen vis meer.”


Sportvisserij Nederland begrijpt dat dit soort beelden sportvissers een onaangenaam gevoel geven.

LICHT AAN DE HORIZON
Dat laatste wordt onderschreven door wetenschappelijke rapporten en die situatie is Sportvisserij Nederland al jaren een doorn in het oog. Daarom wordt er al langere tijd druk gelobbyd en hard gewerkt om een te komen tot een goede visstand. Met de komst van het Masterplan IJsselmeer – waar Sportvisserij Nederland op allerlei manieren bij betrokken is – dat nu wordt opgesteld en vanaf 2014 in werking treedt, gloort er licht aan de horizon. Daarin staat onder meer dat een reductie van 70 naar maximaal 10 beroepsvisserijbedrijven noodzakelijk wordt geacht om de visstand weer enigszins te doen herstellen.
-> meer over de benutting van schubvis in dit artikel uit Visionair.

-> meer over het Masterplan IJssselmeer in dit artikel uit Hét Visblad.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.