De visvoorraden in de Middellandse Zee leveren een “doodsstrijd”, waarschuwt La Repubblica naar aanleiding van de goedkeuring van de begroting voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) voor de periode 2014-2020 door het Europees Parlement.
Volgens de Italiaanse krant spreken de gegevens van de EU (pdf) redelijk voor zich:
"95 procent van de visstand in de Middellandse Zee loopt gevaar door overbevissing en zal niet meer kunnen worden gered tenzij er binnen nu en vijf jaar 45 tot 50 procent minder zal worden gevist."
Van doeltreffende maatregelen lijkt echter geen sprake. Bijna niets van het EFMZV-budget ter grootte van 4,5 miljard euro voor de ontwikkeling van duurzame visserij in de periode 2006-2013 is ook daadwerkelijk gebruikt. Italië behoort tot de landen die het slechtst hebben gepresteerd op dit vlak: slechts 23 procent van de 900 miljoen euro die was toegekend aan het land, is uitgegeven.
De belangrijkste duurzaamheidsmaatregel die is genomen door de Italiaanse overheid, is een jaarlijks visverbod van 45 dagen. De krant noemt dit “vooral een fraudegevoelige maatregel” omdat sommige frauduleuze vissers hiermee compensatie proberen op te strijken, en merkt op dat dit geen substantiële positieve gevolgen op de visstand heeft.
In de periode 2000-2010 is in Italië de productiviteit in de visserij met 48,84 procent gedaald en is er 31 procent minder omgezet, waardoor het levensonderhoud van duizenden vissers op het spel is komen te staan.
Wat betreft de consumenten, schrijft La Repubblica:
"We kunnen ons beter voorbereiden op het eten van kwallen, want alleen daar zijn er steeds meer van."
Bron: Presseurop.eu
Lees ook: