Sportvissers blijven welkom in Rotterdamse haven

10079
13 dec 2013

Het voornemen om sportvissen in het Maasvlakte- en Europoortgebied te verbieden, is ingetrokken door het Havenbedrijf Rotterdam. Hierdoor blijft dit unieke gebied ook voor de sportvisserij met recht ‘een wereldhaven’.

Het voornemen van het Havenbedrijf Rotterdam om de sportvisserij op een groot deel van de huidige visstekken te verbieden in het kader van de veiligheid, is van de baan. De havens, dijken en stranden van de Europoort en Maasvlakte waar nu reeds mag worden gevist – onder meer geliefde visstekken zoals de landtong van Rozenburg en de Dintelhaven – blijven ook in de toekomst bevisbaar.

De vele duizenden sportvissers die in het Rotterdamse havengebied vissen (jaarlijks meer dan 100.000 unieke sportvissers!) kunnen dus opgelucht ademhalen.

Uniek zeevisgebied

Het afsluiten van de visstekken in het Europoort- en Maasvlaktegebied zou een enorme aderlating voor de zoute sportvisserij zijn geweest. Zo vissen veel hengelsportverenigingen hier hun wedstrijden (ruim 150 per jaar). Ook zijn verschillende hengelsportzaken in de regio Rijnmond voor een groot deel afhankelijk van de uitstekende sportvisserij in de havens – de kwaliteit van het havenwater is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, wat ook zijn invloed heeft op de visstand.


(foto: Robert de Wilt)

Uit heel het land komen dus sportvissers naar dit unieke zeevisgebied, waar de laatste jaren ook tientallen zeehonden vertoeven, om er te recreëren. Dit was voor Sportvisserij Zuidwest Nederland reden om, ondersteund door Sportvisserij Nederland, in overleg te treden met Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

Constructief overleg

Na constructief overleg met alle betrokken partijen handhaaft het Havenbedrijf Rotterdam het huidige toestemmingsbeleid. Sportvissers blijven dus welkom in de Rotterdamse haven. Ze zijn wel zelf uitdrukkelijk aansprakelijk voor hun veiligheid. Het blijft immers een haven- en industriegebied.

De gebieden waar niet mag worden gevist, zullen in de toekomst duidelijk worden aangegeven. Daarnaast blijft de normale regelgeving uiteraard van kracht voor toegang tot private terreinen. Sportvissers dragen zelf in grote mate bij aan het draagvlak voor de hengelsport in dit gebied, door zich te houden aan de regelgeving en geen overlast te veroorzaken op de plekken waar wel mag worden gevist.

Vervolgtraject

Als vervolg op deze overeenkomst, gaat Sportvisserij Zuidwest Nederland begin volgend jaar samen met het Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, Sportvisserij Nederland, hengelsportwinkel Avicentra, HSV Groot Rotterdam en andere verenigingen in overleg om een vervolgtraject uit te stippelen. Daarin zullen de nu gemaakte afspraken verder worden uitgewerkt.

Beleef de haven

Sportvissen in het haven- en industriegebied past in het beleid van het Havenbedrijf. Het streeft er naar dat mensen recreëren in het haven- en industriegebied. Dat is goed voor de band tussen stad en haven. Daardoor legt het fietsknooppuntennetwerken aan, heeft het twee jaar geleden het Maasvlakte-strand aangelegd en wordt volgend jaar de geheel opgeknapte Rozenburgse landtong geopend.

Lees ook:

Bron: Sportvisserij Zuidwest Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.