Boetes en taakstraf voor beroepsvissers

9868
04 apr 2014

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag geldboetes, een werkstraf geëist en een ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel gevorderd tegen beroepsvissers uit Reeuwijk en Nieuwerkerk aan den IJssel.

Volgens het Openbaar Ministerie worden zij onder meer verdacht van het illegaal vissen op paling. De rechtbank sprak in bijna alle zaken een vonnis uit, conform de eisen van de officier van justitie.

Themazitting

Tijdens een themazitting zijn in totaal vijf zaken tegen drie verdachten behandeld. Twee zaken speelden zich af op de Reeuwijkse Plassen. Twee Reeuwijkse beroepsvissers van 73 en 75 jaar visten op deze locatie met illegale aalfuiken, die niet waren voorzien van ontsnappingsringen. Bovendien hadden deze twee vissers hun fuiken uitstaan in water waar ze niet visgerechtigd waren.

Tegen de 73-jarige Reeuwijker eiste de officier een geldboete van € 2.500,- en de verbeurdverklaring van de foute fuiken. Tegen de 75- jarige verdachte eiste de officier een geldboete van € 5.000,- en ook hier verbeurdverklaring van de fuiken.

Overtreding gezondheids- en welzijnswet dieren

Daarnaast stond een 49-jarige beroepsvisser uit Nieuwerkerk aan den IJssel terecht. Deze viste op de Gouwe op paling, tijdens een gesloten periode. Ook werd hij ervan verdacht dat hij zonder rechten in het Brielsemeer op wolhandkrab viste. Verder werd hij ervan verdacht dat hij in het Oostvoornsemeer op paling viste, terwijl de fuiken niet van ontsnappingsringen waren voorzien.

Aanleiding voor dit laatste onderzoek waren meldingen in 2012 en 2013 van een aantal hobbyduikers dat de visser niet tijdig zijn fuiken leegde, met grootschalige en onnodige vissterfte tot gevolg. Het feit is door het OM ten laste gelegd als een overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Tegen deze verdachte eiste de officier van justitie een geldboete van € 1.250 euro en 120 uur taakstraf (te vervangen door 60 dagen vervangende hechtenis). Daarnaast ook 1 maand gevangenisstraf geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Verder vorderde de officier een ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van € 2.959,- voor opbrengsten van illegaal gevangen wolhandkrab op het Brielsemeer. Tot slot eiste de officier een voorwaardelijke straf van een geldboete van € 3.000,- en verbeurdverklaring van de foute fuiken, evenals de wolhandkrab.

Bedreigde diersoort

Paling is een bedreigde inheemse diersoort en staat op de Rode Lijst van de IUCN (als ‘critically endangered'). De soort wordt internationaal beschermd. Tijdens de rechtszitting lichtte de officier de slechte situatie van de aalstand toe: al jaren is sprake van een drastische terugval in de aalstand in Europa. Het volwassen palingbestand in Nederland is in vijftig jaar met 95% afgenomen. In Europa is het glasaalbestand (jonge paling) minder dan 1% van wat het was in de jaren tachtig. Dat is de reden waarom het de overheid deze zaken aanpakt.

Vissen op paling is alleen toegestaan onder strikte voorwaarden. Zo dienen aalfuiken met kleine mazen voorzien te zijn van ontsnappingsringen, zodat ondermaatse paling kan ontsnappen. Ook is het verboden te vissen in de zogeheten ‘gesloten periode', die loopt van 1 september tot 1 november.

De prijs van paling is hoog, het stropen van paling is lucratief. De straffen die op dergelijke overtredingen zijn gesteld zijn sinds 1 januari 2013 verhoogd, in verband met toename van visstroperij en de negatieve gevolgen daarvan voor de beroepsvisserij en de visstand.

Bron: Openbaar Ministerie

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.