Lobby om bevaarbaarheid windmolenparken Noordzee (video)

5613
16 apr 2014

Windturbineparken moeten bevaarbaar worden voor kleine schepen. Hiervoor pleit het Watersportverbond in samenwerking met het Platform Waterrecreatie en BBZ Chartervaart. Zij worden hierbij gesteund door Sportvisserij Nederland en HISWA vereniging.

Om dit te bewerkstelligen is een verandering in regelgeving nodig. Hierbij kijken zij onder andere naar goede voorbeelden in het buitenland. Zo is op het Britse, Deense en Duitse deel van de Noordzee doorvaart onder voorwaarden toegestaan.

Gevaar voor veiligheid

Volgens de huidige regelgeving zijn de windturbineparken op het Nederlandse deel van de Noordzee niet doorvaarbaar. Dit betekent dat kleine schepen verplicht zijn nu om een windmolenpark heen te varen. Tijdens het watersportseizoen maken vele duizenden zeegaande zeiljachten, motorjachten, sportvisboten en zeilcharters gebruik van het vaarwater op de Noordzee. Door het verkleinen van het vaargebied worden zij gedwongen te varen in de nabijheid van grote zeevarende schepen en worden direct geconfronteerd met verhoogde veiligheidsrisico’s.

Bekijk de video met het standpunt van het Watersportverbond:

Steunbetuigingen

Vanuit belangrijke organisaties komt steun voor dit initiatief. Ook de KNRM heeft een steunbetuiging uitgesproken. De KNRM is van mening dat het gevaar van navigatie in de nabijheid van beroepsvaart door watersport een groter risico oplevert dan navigatie in statische windturbineparken.

De SAN (Scheepvaart Adviesgroep Noordzee) bevestigt dat het goed is om de kleine en grote scheepvaart te scheiden. Daarbij adviseert de SAN om aangaande doorvaarbaarheid van windturbineparken dezelfde regels te laten gelden voor het gehele Noordzeegebied en hierin als Nederland geen uitzondering te maken. De SAN doet een aantal suggesties voor regelgeving ter bevordering van de veiligheid, bijvoorbeeld over communicatie en oproepbaarheid, zichtbaarheid en ankerverbod. De Kustwacht steunt dit standpunt.

Hoe nu verder?

De zeevarende recreatie is van mening dat vrije doorvaart in het kader van veiligheid voor zowel de huidige als de nieuwe windturbineparken mogelijk moet zijn. Deze week vindt het gesprek plaats met het verantwoordelijke Ministerie met de inzet om draagvlak te krijgen voor wijziging van het doorvaartverbod en voorwaarden te scheppen voor het onbeperkt mogen varen door windturbineparken, om de veiligheid van de kleine scheepvaart te waarborgen.

Bron: Watersportverbond

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.