Prima visserij op trainingsdagen wereldkampioenschap kustvissen voor junioren

6655
04 mei 2014

De eerste trainingen van het Sportvisserij Nederland/SPRO team zitten er op. De jongens kunnen daarover zeer zeker tevreden zijn, want op alle twee de stranden waar het WK gehouden gaat worden is er goed vis gevangen. Ook heel erg gevarieerd, want behalve behoorlijk wat zeebaars en dorades werden er ook grote zeetongen, bot, schol en een enkel pietermannetje gevangen! Alleen de harder liet zich nog niet zien, maar dat kwam vooral omdat de weersomstandigheden voor deze vissoort niet ideaal zijn op dit moment. Door de harde wind van de afgelopen dagen was de zee behoorlijk ruw en harder komt dan niet onder de kust.

Vrijdag heeft het team op het strand L’Embellie getraind en daar werden de grote tongen, bot en de dorades gevangen. Het water was er bruin gekleurd door de uitstroom van de rivier, maar de vis trok zich daar niet van aan. Het aas wat we bij de organisatie hadden gekocht was prima van kwaliteit en bestond uit kokerwormen, slijkzagers en Koreanen. We hadden uit Nederland zelf ook nog slijkaas meegebracht en ook dat bleek voor de vissen een delicatesse. De vis werd door onze jongens met name met een onderlijn achter het lood gevangen en was opgebouwd in diverse diktes Gamakatsu Fluocarbon. Als haken werden de Gamakatsu F314 haken, maat 10, gemonteerd. Dit is een vlijmscherpe haak, die voor elke visserij in te zetten is. Vooral de tongen gaven aan zo’n lijn hele leuke sport ……………. Met gewone onderlijnen werd ook wel vis gevangen, maar beduidend minder en kleiner.

 
Marco en Kees; allebei met een mooie tong

Het strand “Point Espagnole” hebben we op zaterdag uitgetraind. Hier werd in de ruwere golven veel zeebaars gevangen. Mooie exemplaren tot aan 45 cm, maar ook veel scholenbaarsjes van zo’n twintig cm. Voor de wedstrijd gaan alle vissen vanaf 15 cm tellen, worden ter plaatse gemeten en meteen weer teruggezet. Hoe groter de vis in cm, hoe meer punten je er voor krijgt. Een prima “catch and release systeem”, want elke vis heeft bijna 100 % overlevingskansen.


 
Overzicht van het strand “Point Espagnole” 

Dit strand kent diepe muien en ondiepe zandbanken en het maakt straks in de wedstrijden echt wel uit welke plaats je loot. Bovendien weten we nog niet zeker of we volgende week op dit strand kunnen vissen, want er wordt best wel veel wind voorspeld voor de wedstrijddagen. Op de captainsmeeting zondagmiddag weten we meer, want dan worden de stranden bekend gemaakt en geloot voor de plaatsen. We hebben dan de officiële opening al achter de rug, want die is ’s morgens. En hoe we er echt voorstaan, zien we waarschijnlijk maandag tijdens de officiële training! Het team is er klaar voor. Alles gaat wijken voor een goed resultaat. Lennard heeft zelfs het roken opgegeven! Nu nog bevestiging van de geslaagde twee trainings-dagen ……………….

 
Matthijs met een dorade                              Lennard met een baars

                                     
                                      Een mooie baars voor Kristiaan

Het wk is officieel begonnen!

Met de gebruikelijke parade door het dorpje La Tremblade en het voorstellen van de teams is het wereldkampioenschap kustvissen voor junioren dan echt geopend.

Gelukkig duurden de officiële verplichtingen niet al te lang, want op het dorpspleintje van Ronce le Bains liep de temperatuur, ondanks het vroege tijdstip van de opening om 10.00 uur, snel op. De korte broeken konden uit de koffer worden gehaald voor het trainen in de middaguren. We waren benieuwd hoe de vangst met de komst van dit warme weer zou veranderen. De speciaal gebouwde Tidal wave van sponsor PRO met dunne ingebouwde top moest ervoor zorgen, dat zelfs voorzichtige aanbeten verzilverd konden worden. Het team koos voor het strand L’Embellie, omdat bij slecht weer hier altijd gevist kon worden.

 
Matthijs met een “spotted Bass”                  Een baarsje voor Lennard

Coach Henri ging intussen naar de captainsmeeting. Op deze vergadering bleek dat toch alle wedstrijden op het Atlantische strand “Point Espanjole” gehouden zullen gaan worden. Pas later in de week komt het slechte weer dichterbij! Meteen werden de jongens ingelicht, opgehaald en vervoerd naar het andere strand. Ook hier waren de omstandigheden niet ideaal, omdat de wind met dit prachtige zomerweer van het land kwam. Maar we konden trainen op het wedstrijdstrand en daar bouw je verder aan je zelfvertrouwen. Want we vingen er vis! Voornamelijk zeebaars in twee soorten: de gewone zeebaars, die wij in Nederland ook vangen en de “spotted bass”, een baarssoort met stippen. 

                                        
                                        Weer een mooie baars voor Kristiaan

Na de training van gisteren hebben we de tongen, die we gevangen hadden gevild, gemarineerd en daarna gefrituurd met heerlijke frites. Zoals de Engelsen zeggen: “fish and chips”! Toch weer eens wat anders dan standaard hoteleten. Daarnaaast werden voor de liefhebbers ook nog frikandellen en hamburgers geserveerd en weggespoeld met een koel biertje. Het leven kan goed zijn op een WK!

 
Het frituren van vis, frites en ……….

Vanaf morgen staat echter de focus volledig op het leveren van prestaties. Marco, Kees, Matthijs, Kristiaan, Lennard en de coaches Frank en Henri staan op scherp …………..

Morgen een update van de officiële training!

Namens het team,
Coaches Frank en Henri


 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide