Veel te beleven op Wereldvismigratiedag Kornwerderzand

4907
16 mei 2014

Zaterdag 24 mei is het Wereldvismigratiedag. Over de hele wereld worden er meer dan 200 activiteiten georganiseerd. Van Nieuw-Zeeland tot aan Hawaï. En één van die activiteiten is heel dichtbij. Bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk is vanaf 12:30 uur van alles te beleven voor jong en oud!

Je kunt bijvoorbeeld meevaren met vissers tijdens één van onze boottochten. Blijf je liever aan wal? Praat dan eens met onze speciale verhalenvertellers. Of ervaar zelf hoe het is om als vis de Afsluitdijk te moeten passeren door een speciale hindernisbaan. En tijdens de workshop Waddensushi kun je de smaak van koken met producten uit de Waddenzee proeven.

De reden voor deze speciale dag is dat steeds meer rivieren en kanalen worden afgedamd van de zee. Trekvissen kunnen niet meer van zoet naar zoutwater zwemmen terwijl ze dit nodig hebben om zich ondermeer voort te planten. Het gevolg is dat de visstand achteruitgaat en sommige soorten met uitsterven worden bedreigd.

De Wereldvismigratiedag vraagt aandacht voor dit probleem, maar kijkt ook naar oplossingen hoe je bijvoorbeeld de Afsluitdijk open kunt maken voor vis. Rijkswaterstaat werkt nu al met visvriendelijk sluisbeheer op de Afsluitdijk. En onder regie van het programmabureau De Nieuwe Afsluitdijk zijn de plannen voor een speciale Vismigratierivier inmiddels ver gevorderd. Zo moet de visstand weer verbeteren in het IJsselmeer en de Waddenzee.

De Vismigratiedag op Kornwerderzand is een leuk dagje uit voor jong en oud, met informatie en vermaak. Het is voor iedereen vrij toegankelijk. Je kunt langskomen op zaterdag 24 mei tussen 12:30 en 16:00 uur. Parkeren kan bij het Kazemattenmuseum. Meer informatie op: www.deafsluitdijkgaatopenvoorvis.nl

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.