Grote drukte op Wereld Vismigratie Dag 2014! (video)

6683
26 mei 2014

Vis moet zwemmen! Maar veel mensen vergeten dat een gemaal of waterkrachtcentrale dan toch duidelijk in de weg staat. Op 24 mei werd grootschalig aandacht gegeven aan dit wereldwijde probleem, want er zijn letterlijk honderd duizenden barrières, en er komen er jaarlijks nog bij. Afgelopen weekend leidde dit tot grote drukte op de diverse speciaal ingerichte locaties voor World Fish Migration Day.

De dag van de 24e mei begon met het opkomen van de zon in Nieuw Zeeland en eindigde met de ondergaande zon in Hawaii. Op maar liefst 270 locaties werd herstel van vismigratie gevierd. Want het probleem wordt steeds beter erkend. In Amerika worden mega-dammen verwijderd om de vis te helpen. En er worden toch steeds meer goede technieken ontwikkelt, zodat barrières als stuwen, sluizen, dammen enz. toch gepasseerd kunnen worden, met vispassages.

Check een item van het ANP op Youtube hieronder:

Sportvisserij Nederland deed ook mee aan het feest, en was aanwezig op diverse locaties in Amsterdam, Hagestein (bekijk hier een foto-impressie/ pdf), Halfweg en Dordrecht. Tijdens het evenement Dort in Stoom mochten wij samen met WNF en ARK, met een steur van 7,5 meter de vloot voorgaan, een enorme eer! De steur is nog niet terug in de Maas, maar de bereidwilligheid van heel veel mensen om het dier terug te krijgen leeft!


De steur van 7,5 meter, te zien in Dordrecht

In Amerika zijn er zelfs zalm Donuts gemaakt door de beroemde Vodoo Doughnut:

Enkele quotes van deelnemers:

"Wat een energie zat er in deze dag. Uniek en we zijn bijzonder trots. Het is in Amsterdam op het hoofdkantoor ook wel duidelijk geworden dat we in Nederland echt meer ambitie en eenheid moeten gaan uitstralen als het gaat om het probleem Afsluitdijk en Haringvliet." - Herman Wanningen, Wanningen Water Consult

"Het was bizar, we hadden constant minimaal 20, 30 mensen aan onze stand. Mooi om te zien hoe vismigratie leeft!" - Martin Hoorweg, Sportvisserij Nederland

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.