Windmolen voor visvijver

5114
04 jun 2014

De vissteigers aan de visvijver Camps Koêl bij Kronenberg stonden doorgaans van november tot en met mei onder water. Het sterk wisselende grondwaterpeil was hier de oorzaak van. De plaatsing van een windmolen bracht oplossing voor hengelsportvereniging De Peelvissers.

De drie visvijvers (twee witvisvijvers, één karpervijver) die samen het visvijvercomplex Camps Koêl vormen, waren door het hoge grondwaterpeil in de winter- en voorjaarsmaanden nagenoeg onbevisbaar. “De aanwezige vissteigers liepen onder door het buiten zijn oevers getreden water, zodat er niet meer aan het 1,5 ha grote viswater kon worden gevist”, zegt voorzitter Frans Beckers. “Bovendien liepen de drie vijvers als gevolg van het hoge water in elkaar over, waardoor vermenging van visbestanden plaats kon vinden.”

Wind en water

Om de sterke ledendaling als gevolg van de beperkte vismogelijkheden een halt toe te roepen, zocht De Peelvissers naar een structurele oplossing voor de jaarlijkse ‘overstromingen’. “Die vonden we in de vorm van een windmolen”, zegt Beckers. “In het najaar van 2013, nadat de aardappels op het akkerbouwland waren gerooid, werd een 200 meter lange pvc-buis geplaatst. Deze dient als afvoer van het overschot aan water dat door de bij de karpervijver geplaatste windmolen wordt weggepompt.”

Voor de aanleg werd met succes een beroep gedaan op een subsidie uit het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden van Sportvisserij Nederland.

Onder controle

Sinds de aanleg van de windmolen is het waterpeil in de visvijver onder controle. Voorzitter Beckers: “Staat het water te hoog, dan zetten we de molen aan. Met behulp van windkracht pompt die dan het overtollige water weg.” Nu er weer het hele jaar rond kan worden gevist, is het voortbestaan van de vereniging volgens de voorzitter gewaarborgd. “De jeugd uit Sevenum heeft nu altijd de mogelijkheid om in hun eigen dorp te vissen. Dat is cruciaal voor nieuwe aanwas van de vereniging.”

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.