Motie beperking vissterfte door waterkracht aangenomen

7254
24 jun 2014

Door een intensieve lobby van Sportvisserij Nederland is vandaag in de Tweede Kamer een motie aangenomen die moet leiden tot sterke reductie van de vissterfte door waterkrachtcentrales (WKC’s). Inzet van de motie was om de cumulatieve vissterfte terug te dringen naar een maximaal toegestane norm van 10%. Dit houdt in dat het aandeel van de WKC’s als oorzaak van vissterfte niet groter mag zijn dan 10% van de totale vissterfte. Deze maatregel geldt voor de gehele Maas van Eijsden tot en met Lith. Hierdoor zijn we weer een stap dichterbij het terugdringen van vissterfte als gevolg van WKC’s. Sportvisserij Nederland bedankt Tweede Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) voor het indienen van deze motie.

Waterkracht groot knelpunt
Een onlangs verschenen IMARES-rapport toont aan dat situatie van trekvissen als aal en zalm erg zorgwekkend is. De huidige waterkrachtcentrales van Linne en Lith blijken daarbij de twee grootste knelpunten. Deze WKC’s zitten gezamenlijk qua vissterfte ruim boven deze 10% norm van Rijkswaterstaat. Daardoor zullen deze twee WKC’s aangewezen worden als proeflocaties voor experimenten met nieuwe technieken om vissterfte tegen te gaan. Zodra er meer nieuws is in dit dossier, lees je dat uiteraard als eerste op www.sportvisserijnederland.nl en in Hét Visblad.

Lutz Jacobi

Stientje van Veldhoven

Klik hier voor de motie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.