De viswijsheden van Jan van Schendel

5380
29 jul 2014

Bondscoach Jan van Schendel was op het WK Junioren natuurlijk druk met van alles en nog wat, maar hij vond toch nog tijd voor een mooie en leerzame blog.

Het geeft een leuke en interessante kijk achter de schermen. Ga er maar eens voor zitten:

Dinsdag:

Vandaag hadden we de inmiddels tweede trainingsdag van dit kampioenschap en toen ik eens rondkeek viel het me pas op hoe groot dit kampioenschap eigenlijk is qua omvang. Het grootste internationale kampioenschap volgens mij. Als je de verschillende leeftijdscategorieën bij elkaar optelt, doen er in totaal 44 teams mee en met dat aantal is dit zelfs een groter WK dan het WK Senioren.

Prachtig dat we zo’n kampioenschap deze week in ons eigen land hebben en ik hoop echt dat dit kampioenschap grote belangstelling gaat krijgen van de gehele Nederlandse wedstrijdvisserij. Hier kan je wedstrijdvissen zien op het hoogste niveau en hoewel we het hier hebben over jeugdvissers zal iedereen er versteld van staan hoe goed sommige van die vissers al zijn.

Ik ben deze week vooral bij de oudste categorie, de U23, en ben inmiddels al enkele keren het gehele parkoers afgelopen. We hadden het er onder elkaar over met enkele captains en iedereen was ervan overtuigd dat er nog nooit een beter jeugd-deelnemersveld is geweest als hier dit jaar in Assen. Ook bij de jeugd is de wedstrijdwereld ongelooflijk in beweging. Prachtig en tegelijkertijd maakt dat het er ook wel moeilijker op om hier te presteren natuurlijk.

Opvallend hoe de twee eerste trainingen zijn verlopen. Gisteren werden er aardig veel stuks gevangen, meer eigenlijk dan verwacht, en waren die vissen gemiddeld vooral klein.
Vandaag was dat in ieder geval bij de U23 behoorlijk anders. Het begin was vooral bijzonder. Onmiddellijk werden er al brasems gehaakt op sommige plaatsen maar zoals altijd, niet overal. Kleine vis werd er gemiddeld veel minder gevangen dan gisteren.

Wij zaten vandaag in een middenbox, nummer 8, en daar gebeurde in het begin maar heel weinig. Kleine vis was er amper te vangen en brasems waren er al helemaal niet te bekennen.
Op de plekken waar de brasems wel aasden, werden ze vooral gevangen tijdens het eerste uur van de training. Daarna vielen de aanbeten weg.

Bij ons werd het, gek genoeg, langzaamaan juist steeds beter. Wat meer kleine vis en in het laatste uur begonnen er ook nog wat (grote) brasems te azen. Zo werd het ondanks onze matige vangsten juiste een hele goede training. Het gaat allemaal om de aanpak en wat dat betreft hebben we in ieder geval heel wat opgestoken vandaag. Benieuwd waartoe dat gaat leiden voor morgen.

Ik begreep van de andere captains dat het met name bij de U18 ook behoorlijk moeizaam ging. Tja, volle netten zie je niet zo vaak op dit water. Een “technische” visserij zoals dat heet. De U14-categorie vist deze week op de steigers van het Havenkanaal. Daar wordt blijkbaar veel meer vis gevangen en dat was ook al verwacht. Beide wateren liggen in het verlengde van elkaar en staan in open verbinding met elkaar. Toch zit er gemiddeld veel meer vis in het Havenkanaal. Daar worden veel blieken gevangen en ook brasems. Logisch op zich nu er twee dagen overal is aangevoerd.

Vandaag hadden we gelukkig fantastisch weer. Een verademing in vergelijking met de dramatische regendag van gisteren. In ieder geval is alle kleding weer opgedroogd nu. Op een gegeven moment dacht ik gisteren dat heel de weg langs het parkoers ging overstromen. Ik sta ervan te kijken hoe snel al dat water weer weg is trouwens. Zandbodem zeker?

Vandaag werd me vaak gevraagd wat mijn verwachting is voor de visserij later in deze week.
Normaal gesproken zou je denken dat alles zich nog verbetert. Veel andere teams houden daar ook rekening mee volgens mij. Ik moet dat allemaal nog maar zien. Het zou me verbazen wanneer de kleine vissen nog weer beter gaan bijten. Hier en daar zal er waarschijnlijk nog wel meer brasem gevangen gaan worden en die vissen zouden zich misschien nog wel wat meer kunnen verspreiden over het hele parcours. Of ik ook gelijk krijg, valt nog maar af te wachten hoor, want zeker van mijn zaak ben ik ook niet.

Woensdag:

De derde trainingsdag vandaag was zeker niet de gemakkelijkste. We zaten vandaag bij de U23 in het midden van het eindvak en dan zie je gelijk ook wat het vissen hier in kan houden. Vanaf het begin vingen we misschien wel het meeste kleine vis van alle landen die daar zaten. Prima, alleen werden er aan het eind van de training ook blieken en brasems gevangen door andere landen. Vandaag geeft het allemaal niks, maar in de wedstrijd wil je zoiets niet meemaken. Daarbij komt nog dat wij net “op de scheiding” zaten van het D en het E vak en je ziet dan dat wanneer je nog bij het D vak hoort, je minder vis hoeft te vangen voor toch een beter resultaat.

Zulke dingen gebeuren nu eenmaal in het vissen, geen probleem verder. Ik vind dat we een hele goede trainingsweek meemaken. Wij vingen dus maar amper brasem, maar de voorns wisten de weg naar onze haak wel te vinden. Er werd verder naar links van ons maar heel weinig vis gevangen. De visserij vandaag was dan ook zeker de moeilijkste van de hele week.

Bij de U18-categorie zag ik vandaag wat meer vrolijke gezichten dan gisteren toen men niet zo’n beste dag had. Op de dagen dat je het minst vangt heb je vaak de beste trainingen. Toch geldt voor bijna iedere visser dat hij zich meer happy voelt bij goede vangsten dan wanneer er geen bal gevangen is. De U14 doet het schijnbaar heel aardig en dat is nu pas echt leuk. Vandaag gewichten van tussen de drie en zes kilo aan vooral blieken, en dat in drie uurtjes.
Tja, ook deze week blijkt dat er op het Havenkanaal toch wel wat meer vissen rondzwemmen dan in het Noord-Willemskanaal.

Op het moment dat ik dit schrijf zijn we net terug van de training. Vandaag duurt die, net als morgen, slechts vier uurtjes. Vanavond is de opening en morgenmiddag wordt het definitieve parcours uitgezet voor de wedstrijd. De opening vanavond is sober en aangepast aan de dag van rouw die we in Nederland meemaken, en terecht. Dit is simpelweg geen dag voor festiviteiten, dat zou niet bepaald getuigen van respect voor onze vele overleden landgenoten die vandaag terug in Nederland aankomen.

Morgen de laatste trainingen dus. Als ik alle meningen zo eens hoor dan is er best wel vertrouwen overal. Verder moet het maar eens een beetje meezitten komend weekend. Er zijn bergen werk verzet in de aanloop naar deze week door heel wat mensen en niet in het minst door de betrokken vissers. Ik zou hen dan ook een mooi resultaat echt gunnen.

Vrijdag:

Gisteren verliep de visserij bij de U23-categorie tijdens de training ongelooflijk moeizaam. Er werd gewoon maar heel weinig gevangen. Amper nog brasem en ook niet meer zoveel kleinere vis. Bizar eigenlijk want op het U18-parcours werd juist veel beter gevangen nu. Het U14-parcours was net als al de gehele week het beste stuk parcours.

Gisteren werden hier en daar wat vissen op halve diepte gevangen en soms zelfs nog ondieper. Je kon goed zien dat heel veel teams zich aan het aanpassen waren aan een echte technische en fijne visserij. De elastiekjes worden steeds dunner. Om eerlijk te zijn, ik ben hier niet blij mee en had me de visserij anders voorgesteld. Dit is zeker niet in ons voordeel.

Vandaag dan de eerste wedstrijddag en ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, het was een dramatisch slechte visdag voor ons. Gisteren mocht het slecht geweest zijn, vandaag was met afstand nog veel slechter. In het begin wat kleinere vis en daarna bijna overal nog maar amper vis. Het ging vandaag eerder om grammen dan om kilo’s en dat is absoluut niet in ons voordeel. Wij hebben in Nederland tegenwoordig wel vaker slechte visdagen en toch blijkt telkens weer dat op dat soort dagen onze teams worden weggevaagd. Gewoon door de echte specialisten op dit gebied zoals Polen en Frankrijk.

De dertiende plaats in het tussenklassement mag gerust dramatisch worden genoemd en wel het allerlaatste waarmee ik rekening had gehouden. Het is echter niet anders.
Een bewijs weer dat resultaten tijdens trainingen geen garantie zijn voor de wedstrijddagen. De gehele week deden we het gemiddeld goed voor waar we zaten, toch is nu de situatie alsnog anders en is het resultaat er in ieder geval niet naar.

Ik kan een heel betoog gaan houden hier over hoe dat volgens mij allemaal komt maar wat heeft dat nu op dit moment voor zin? We weten dat het niet goed was, we gaan proberen het morgen beter te doen en de evaluatie volgt later wel. Het is nu niet anders.

De andere categorieën deden het wel veel beter, super zelfs! Zowel de U18 (derde in de tussenstand) als U14 (vierde in de tussenstand) hebben nog alle kansen op eremetaal. Ik zou die ventjes nu toch zo graag een medaille gunnen! We hebben allemaal een heel seizoen lang al ieder vrij moment gebruikt om te trainen hier. Het mooie daaraan is in ieder geval, en dat is helemaal los van de resultaten, dat er een groep vissers is ontstaan die zienderogen beter is geworden. Ik zou er geld op willen zetten dat dit voor de toekomst echt nog wel zijn vruchten zal afwerpen. Het gaat echter om de medailles want dat zijn de enige tastbare bewijzen. Als het nu toch eens een beetje wilde meezitten morgen voor die jongens. Ze verdienen het.

Zaterdag:

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik nog niet eens de officiële uitslag dus de precieze cijfers zijn nog onder voorbehoud. Met de U23 hadden we na de rampdag van gisteren nu een betere dag. Dat is op zich mooi, maar het voelt wel een beetje als mosterd na de maaltijd. Een goede eindklassering zat er niet meer in natuurlijk. Uiteindelijk behaalden we vandaag in totaal 25.5 punten en dat zal naar ik begrijp, een achtste plaats opleveren. Teleurstellend.

De visserij was zo mogelijk nog slechter dan gisteren en dan zijn er bij dat soort omstandigheden toch echt betere landen, zo blijkt. Dit kampioenschap werd met name gedomineerd door twee landen, Polen en Frankrijk. Verder werden de podia aangevuld met landen als Kroatië en Tsjechië. Dat zegt veel over het type visserij. Deze landen hebben de meesters in het “peuteren”.

Als ik er nu op terug kijk, dan is misschien wel de helft van alle vis bij de U23-categorie een heel eind boven de bodem gevangen. Ook op halve diepte trouwens en alles super licht met hele dunne lijntjes en elastiekjes, kleine haakjes en dobbertjes met metalen boven en onder antennes. Prachtig om sommige vissers daarmee in actie te zien.

Bij de U23 won Polen voor Frankrijk en Tsjechië. Een totaal van 47 punten was genoeg voor de derde plaats. Ik kon er niks aan doen maar al tijdens de wedstrijd was ik aan het informeren naar de andere categorieën en wat ik hoorde, klonk “verdacht”. Ik hoorde gewoon aan de reacties dat het hem net niet ging worden bij de U14 en dat klopte ook. Het werd daar uiteindelijk een vijfde plaats die ik heel verdienstelijk vind. Al deze ventjes wisten een jaar geleden nog totaal niet wat dit soort vissen inhoudt en als ik dan nu die gastjes zie dan ben ik daar trots op. Daar gaan enkele hele goede vissers uit voortkomen, let maar op.

Van de U18 weet ik op dit moment nog niet zo veel, behalve dan dat men een dag meemaakte zoals de U23 die gisteren had. Ook hier wordt het dus geen medaille. Stiekem had ik op in ieder geval één medaille gehoopt hier. Maar eerlijk is eerlijk, bij deze visserij waren we in de breedte niet sterk genoeg, althans niet bij de U23 categorie waar ik zelf bij betrokken was.

Het is niet anders, teleurstellend is het wel. Ik zou niet weten waar we meer of anders hadden kunnen doen, al met al kwamen we iets tekort op de besten hier. En toch blijf ik ervan overtuigd dat er betere tijden voor de jeugd aankomen.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.