Sharkatag: haaien 'taggen' voor onderzoek

9254
30 jul 2014

Op 13, 14 en 15 augustus gaan elf charterboten met in totaal ruim 300 sportvissers en enkele politici vanuit Neeltje Jans naar de haaien. Met de hengel wordt er in het kader van Sharkatag 2014 op haaien gevist om deze te kunnen merken voor onderzoek. In dit haaienproject zijn in twee jaar tijd al ruim 2.000 vissen gemerkt door sportvissers en 60 terugvangsten gemeld.

De haai komt steeds meer voor langs de Nederlandse kust. In allerlei verschijningsvormen, want naast de gevlekte gladde haai – die steeds vaker wordt gevangen – worden ook de hondshaai en de ruwe haai steeds meer gevangen met de hengel. Niet alleen rondom de Zeeuwse delta, maar ook noordelijker langs de Nederlandse Noordzeekust. Ondanks deze opmars van de haai, weten we eigenlijk nog maar vrij weinig over deze fascinerende vissen.

Grote onbekende

Zelfs over de basale biologische eigenschappen van haaien is maar weinig bekend. We weten wel dat ze door hun lange levensduur en het geringe aantal jongen dat per jaar wordt geboren erg kwetsbaar zijn voor overbevissing. Wereldwijd nemen haaienpopulaties dan ook sterk in aantal af. Het Sharkatag project is door Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland opgezet om haaien beter te kunnen beschermen door ze te merken. Aan de hand van terugmeldingen leren we meer over bijvoorbeeld de omvang van de populatie, verspreiding en migratiepatronen van deze bijzondere dieren.

Nieuwe inzichten
Uit de 60 terugmeldingen die tot nog toe zijn binnengekomen blijkt onder meer dat de gevlekte gladde haaien op hun seizoensmigratie tot wel 2.000 kilometer zwemmen. Ook de genetica van de gevlekte gladde haai is inmiddels in kaart gebracht. Zo blijken gladde haaien zonder vlekken toch ook gevlekte gladde haaien te zijn. Tenslotte lijkt het erop dat de haaienpopulatie voor de Nederlandse kust een op zichzelf staand bestand vormt. Dit vraagt om speciale beschermingsmaatregelen en een aangepast visserijmanagement.

Haaien taggen
Het doel van Sharkatag is om zoveel mogelijk haaien te vangen en te ‘taggen’ – wellicht kan de 2.500ste van een merkje worden voorzien – voordat ze weer in zee worden teruggezet. De gevlekte gladde haai (die 130 cm groot kan worden) zal daarbij de boventoon voeren, maar ook de hondshaai of ruwe haai (waarvan de laatste een lengte van bijna twee meter kan bereiken) kunnen mogelijk even aan boord komen. Misschien dat we bij deze editie van Sharkatag zelfs haaien terugvangen die bij de eerste twee Sharkatag edities gemerkt zijn.


Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.