WK Junioren: Frankrijk en Polen van de buitencategorie (video)

5208
29 jul 2014

Nog nooit domineerden twee landen op een WK Zoetwatervissen zo extreem als tijdens het WK Junioren in Assen. Frankrijk en Polen presteerden buitenaards en bestegen in iedere leeftijdscategorie het podium.

De Fransen keerden met tweemaal goud (U14 en U18) en een zilveren plak (U23) huiswaarts, terwijl Polen met het complete kleurenpallet (U14 zilver, U18 brons en U23 goud) weer richting Oost-Europa reed. De Nederlandse ploegen zagen alles met ledenogen aan. Met een vijfde (U14), zevende (U18) en achtste (U23) plaats vervulden de oranjevissers een bijrol in eigen land. Teleurstellend. Want de verwachtingen vooraf waren hooggespannen.

Deceptie

Bondscoach Jan van Schendel was er goed ziek van. Hij mikte op een landenprijs en wellicht nog wat individueel succes, maar kwam bedrogen uit. De suprematie van Frankrijk en Polen kwam volgens Van Schendel niet onverwachts. “In beide landen hebben ze al jarenlang een super verzorgde jeugdbegeleiding. Kijk eens met wat voor ploeg die uit de bus stappen. Daarbij zijn Frankrijk en Polen zeer bedreven in de technische visserij, die absoluut nodig was op dit wedstrijdparcours.”

De Nederlandse U23-ploeg maakte een dramatische eerste dag door, waardoor het podium na vier uur vissen al buiten bereik was. Dit terwijl de U18-equipe na één dag vissen nog op brons stond. Maar tijdens het tweede bedrijf maakte de ploeg een vrije val in het klassement. “Ik heb misschien tegen beter weten in gehoopt dat we een medaille konden pakken. We behalen al jaren matige resultaten op jeugdtoernooien, met hier en daar een individuele uitzondering, dus waarom zouden we dan nu ineens favoriet zijn? Het thuisvoordeel hebben we in onze ogen voldoende uitgebuit, maar we bleken gewoon niet goed genoeg voor het podium”, steekt Van Schendel hand in eigen boezem.

Toekomst

De enige ploeg die een verdienstelijke opwachting maakte dit toernooi was het U14-team. De vissertjes onder veertien jaar debuteerden op een WK en de behaalde vijfde stek mag dan ook een puike prestatie worden genoemd. “We hebben veel talent in Nederland, dat zie je wel aan deze jonge groep. Maar het is aan ons om daar de juiste dingen mee te doen. Ze goed te begeleiden tot de topvissers van de toekomst. Daar hebben we nu nog niets aan, maar houd het maar eens in de gaten…”, besluit Van Schendel zijn voorspellingen voor de toekomst.

Check hier de twee videoverslagen van beide wedstrijddagen:

Dag 1:

Dag 2:

Lees hier het persoonlijke verslag (.pdf) van bondscoach Jan van Schendel.

WK Shirts: de laatste!

Speciaal voor het WK in Assen hebben we twee ultra hippe T-shirts laten ontwerpen met het officiële WK 2014-logo.Er zijn er nog enkele over. Bestel ze hier voor slechts 5 euro!

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.