Zeehond vindt dood in net

7059
30 jul 2014

Afgelopen zondag is langs de Noord-Hollandse kust een zeehond gevonden die verstrikt was geraakt in een visnet, zo meldt Ecomare. Het dier was enkele dagen daarvoor al gesignaleerd, maar kon niet worden gevangen. Medewerkers van de reddingsbrigade van Callantsoog lukte dit zondag wel, maar de hulp kwam te laat. Op weg naar Ecomare stierf de jonge grijze zeehond.

(Foto: Silke Kruk, Ecomare)

Vermoedelijk is de zeehond al enige tijd geleden verstrikt geraakt in het net, zo bericht Ecomare op haar website. Nadien is dit steeds strakker om de nek van het dier vast komen te zitten, aangezien jonge zeehonden in hun eerste jaren flink groeien. De snijwonden die door de touwen zijn veroorzaakt, hebben het dier verzwakt. Toen de reddingsbrigade de zeehond ving had deze ook flinke koorts. In combinatie met de wonden en de stress van de reis naar de opvang op Texel is dit het dier uiteindelijk fataal geworden.

Meer nettenslachtoffers

Het is de tweede melding in korte tijd van een nettenslachtoffer bij Ecomare. In mei kwam al een andere grijze zeehond in de opvang nabij De Koog. Ook bij dit dier had een visnet een flinke, diepe wond veroorzaakt in de nek. Voor hem kwam de hulp gelukkig op tijd en op 13 juni is deze zeehond weer vrij gelaten in de Waddenzee. In april van dit jaar kwamen redders van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ook al in actie voor de kust van Katwijk. Daar wisten zij tijdens een training met waterscooters twee in staand want verstrikt geraakte bruinvissen succesvol te bevrijden.

Lees ook:

 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.