Vissterfte Rosmalen en Hoge Vaart

7021
05 aug 2014

In Rosmalen zijn afgelopen weekend tientallen vissen gestorven door de overstroming van een overstort voor rioolwater. Ook in de Hoge Vaart stierven vorige week duizenden vissen. De oorzaak hiervan was de lozing van perssappen door een agrarisch bedrijf.

De gemeente Rosmalen heeft gisteren tientallen dode vissen uit een sloot langs de Partituurweg verwijderd. De vissen stierven zaterdag nadat een riool overstroomde als gevolg van de grote hoeveelheid neerslag die toen viel. Het water uit de overstort kwam in de sloot terecht, waardoor zuurstofgebrek ontstond en de vissen massaal het loodje legden. Nadat de vissen waren weggehaald, is de sloot doorgespoeld door het waterschap Aa en Maas.

Perssappen

De oorzaak van de massale vissterfte die begin vorige week de Hoge Vaart tussen de Hoge Knarsluis en de Larserweg in Zeewolde trof, is bekend. Uit onderzoek van Waterschap Zuiderzeeland blijkt dat zogenoemde perssappen de oorzaak zijn van de sterke zuurstofdaling die de vissen fataal werd. Perssap is vocht dat uit samengeperst voedsel voor vee komt. Boeren moeten het vocht opvangen omdat het schadelijk is voor de waterkwaliteit. Omdat zijn opvang kapot was gebruikte de boer een lege sloot. Deze liep echter zo vol dat hij doorbrak en een paar duizend liter perssap de Hoge Vaart instroomde. Zuiderzeeland stelt de veroorzaker aansprakelijk voor de gemaakte kosten.

Bronnen: Brabants Dagblad en Omroep Flevoland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.