Miljoenen vissen wachten voor Afsluitdijk

7882
12 aug 2014

Miljoenen vissen willen vanuit de Waddenzee het IJsselmeer in zwemmen, maar kunnen dit meestal niet doordat ze op de Afsluitdijk stuiten. De aanleg van een Vismigratierivier zou voor veel van deze trekvissen een uitkomst zijn, zo blijkt uit onderzoek van IMARES Wageningen UR. Het initiatief voor de Vismigratierivier komt van Sportvisserij Nederland en de Waddenvereniging.

Kleine trekvissen zoals de driedoornige stekelbaars en de spiering liggen massaal – afhankelijk van de jaarklassterkte honderdduizenden tot honderden miljoenen – te wachten voor de Lorentszsluizen bij Kornwerderzand. Ook de glasaal, bot, houting, zeeforel, zeeprik, fint en zalm willen (in verschillende orde van grootte) maar wat graag de paai- en opgroeigebieden in het IJsselmeer, de Friese Meren, de Overijsselse Vecht, de IJssel en het verder achterland bereiken. Dit blijkt uit schattingen van IMARES Wageningen UR op basis van langlopend onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk en het Programma naar een Rijke Waddenzee.

Noodzaak

De hoge aantallen trekvissen verrasten ook de onderzoekers, zegt Roef Mulder die het onderzoek rondom de Vismigratierivier begeleidt. “Het bevestigt de noodzaak dat de Afsluitdijk open moet voor vis. Soms zwemmen trekvissen wekenlang langs de dijk op zoek naar een doorgang. Het lukt grote trekvissen wel eens om de sluizen door te komen, maar vaak ook niet. De aanleg van de Vismigratierivier zou voor veel van deze trekvissen een uitkomst zijn, omdat er dan een passeerbare opening in de Afsluitdijk komt.” De gegevens uit het onlangs opgeleverde onderzoeksrapport worden gebruikt voor de uitwerking van de MilieuEffectRapportage. Bovendien geeft het rapport inzage in hoe het ontwerp van de Vismigratierivier verder kan worden geoptimaliseerd. Dit najaar moet de beslissing vallen of de Afsluitdijk inderdaad open kan voor vis.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.