Obama: 'Verdubbeling no-fishing zones'

6953
19 aug 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voorgesteld om de no-fishing zones in de wereld te verdubbelen. In die veilige havens kunnen vissen, zeeschildpadden en zeevogels ongehinderd leven zodat hun populatie weer kan aangroeien tot het natuurlijke niveau.

Obama kondigde aan dat hij in de voetsporen wil treden van zijn voorganger George W. Bush, die in 2010 de visserij bande binnen een zone van 50 zeemijl in de buurt van eilandengroepen nabij Hawaï. Bush beschermde op die manier 11 procent van hun Exclusieve Economische Zone (EEZ), een totaal van 216.000 vierkante kilometer door die tot nationaal zeemonument uit te roepen onder de Antiquities Act, die geen goedkeuring van het Congres nodig heeft. Verwacht wordt dat Obama diezelfde truc zal gebruiken om de beschermde zone uit te breiden tot 200 zeemijl en zo de rest van de EEZ’s te beschermen, oftewel 1,8 miljoen vierkante kilometer.

Verdubbeling

De enige twee volledig beschermde gebieden zijn de Britse Chagosarchipel in de Indische Oceaan en de Amerikaanse Noordwestelijke Hawaïaanse eilanden, een totaal van ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer. Obama zou met zijn maatregel de visserij-vrije zone met andere woorden meer dan verdubbelen. 'Dit zou veruit de grootste daad van natuurbehoud zijn in de geschiedenis', zegt Daniel Pauly van de Universiteit van British Columbia. 'De maatregel zou trouwens bijzonder welkom zijn want de vispopulatie gaat bijna overal achteruit.' De visaantallen zouden opnieuw kunnen aangroeien en de vissen zouden zich kunnen aanpassen aan de oceanen die vandaag steeds warmer en zuurder worden, zegt hij.

Klik hier voor het volledige bericht.
Bron: Mondiaal Nieuws

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.