UPDATE: Brons voor Nederland tijdens het WK Kustvissen 2014 - Heren

7045
28 sep 2014

Na drie dagen super uitslagen te hebben gevist was het zaak om het zilver te verdedigen tegen Portugal. Of in ieder geval het brons te pakken als bleek dat Portugal beter was. We stonden 2 punten voor op Portugal en 7 punten voor opde runners up Engeland en Italië.

Aan het begin van de wedstrijd konden we niet vermoeden dat er zich een waar horror scenario zou ontwikkelen en we bijna met lege handen naar huis gingen!

Kees Westdorp in vak A stond werkelijk op een super plek. Met het lage water zagen we in een uitloop op zijn stek al scholen met kleine harders zwemmen en waar kleintjes zitten, komen ook de groten. Maar ook als ze er zitten, moet je ze wel eerst vangen. De Portugezen, Spanjaarden, Italianen en Fransen beheersen de visserij op harder beter dan de Noordwest Europese landen. Kees met al zijn ervaring pakte gewoon 3 harders en behaalde een prima 3e plek. In het uiteindelijke algemeen klassement scoorde hij een 20e plaats.

Jeromy van Houdt heeft laten zien dat hij een sterkte mentaliteit bezit, want ondanks dat hij wederom een zone stond waar geen vis werd gevangen zette hij zijn schouders eronder. Na 3 uur was er echter nog geen vis op de kant en samen hebben we daarna besloten om in ieder geval een éénpunter proberen te pakken onder de kant omdat er nog een aantal nullen waren in zijn sector. Jeromy pakte in het laatste uur gelukkig nog 2 eenpunters en scoorde een 11 plaats in zijn sector. Dit zorgde ervoor dat hij in het algemeen klassement op een 61e plaats eindigde.

In vak C stond Marien Flipse die na drie dagen dik 1 in het algemeen individuele klassement. Het was hopen dat Marien in ieder geval bij de beste 4 in zijn sector zou scoren en zodoende een grote kans maakte om indiviueel wereldkampioen te worden. Helaas kwam er geen maatse vis bij Marien naar boven en het was ontzettend jammer dat Marien in het laatste halfuur een mooie vis door lijnbreuk verspeelde. Marien werd vandaag met een 12e sectorplaats onze “schrapper”en zo zie je maar dat op deze onberekenbare stranden euforie en verslagenheid heel kort bij elkaar liggen. Marien eindigde met een prachtige 7e individuele plaats dit wereldkampioenschap.

Ruud van Noord had ook een waardeloze stek waar kort onder de kant een zeer sterke stroming stond, dan een klein stuk wat rustiger en verderop ook weer een tegenovergestelde stroming, haast niet te vissen. Ruud probeerde uit alle macht een maatse vis te vangen wat wel lukte maar een tongetje van 17 cm. weegt bijna niets en met dit visje scoorde ook Ruud een 11e sector plaats. Ruud eindigde individueel op een mooie 19e plaats.

Tom van de Pol heeft de eerste twee dagen van het W.K. ook pech gehad  Waar Tom gisteren een mooie 4e plek scoorde, kon hij door wederom een kansloze stek te loten, geen potten breken. Hoe goed je ook kunt vissen als er niets te halen valt, valt er ook niets te halen. Tom scoorde gelukkig nog een Pieterman van 1 punt en dat visje leverde ook wderom een 11e sectorplaats op. Tom eindigde hiermee individueel op een 65e plaats.

Portugal lootte 4 prima plaatsen, verzilverde die stekken ook, ze waren voor ons ongrijpbaar en pakten overtuigend het zilver. Engeland, die 7 punten achter ons stond, had na een half uur al 4 man met maatse vis. Zij leken dus op rozen te zitten voor de dagwinst en ons het brons af te pakken.
Italië en Croatië vingen in eerste instantie weinig dus leken niet bedreigend voor ons. Maar ineens viel bij Engeland alles stil en ging Frankrijk na drie kansloze dagen ineens goed vissen op de harders. Zo ook Spanje en de Spanjaarden pakten met deze dagoverwinning en met drie dagoverwinningen voor het tweede achtereenvolgende jaar het goud.

Italië ving in het laatste halfuur nog goed vis en leek ons het brons te ontnemen.  De verslagenheid bij onze ploeg, door het missen van de wereldtitel voor Marien en het te verwachten verlies van een medaille voor landen teams, was groot. Het was een stil en bedrukt uurtje bij de mannen terwijl ik bij de uitslagen het verwachte verlies zou aanhoren. Echter door de prima vangsten van onder ons staande ploegen werd Italie 5e en wij 12e op deze dag en was het totaalpunten aantal gelijk. Omdat wij betere dagoverwinningen hadden, scoorden we toch nog brons!

De ontlading bij de mannen was enorm en de opluchting groot. Na al het voorbereiden, de uitstekende samenwerking en sfeer tijdens de trainingsweek en wedstrijddagen was dit onze beloning en werd het donderdagavond nog erg gezellig in de bar!

Ik wil namens de ploeg Sportvisserij Nederland en onze hoofdsponsor Spro ontzettend bedanken voor het creeren van de perfecte mogelijkheden, secundaire voorwaarden en materialen die zo'n prestatie ondersteunen en mogelijk maken, Top!

Naar mijn mannen toe de grootste waardering, de ervaren Kees die al zijn kennis deelt met de leergierige en talentvolle jongeren als Marien en Jeromy, Ruud die gewoon zijn ding doet en Tom die met zijn vechtlust en de wil om vis te vangen het toch maar weer flikt.Een hechte, prima werkende en functionerende ploeg waar ik nog lang met heel veel genoegen aan terug zal gaan denken.Nogmaals wil ik benadrukken dat het voor een coach verschrikkelijke stranden zijn en starre opdrachten geven aan vissers niet te doen is. Gewoon trainen, weten welke vissen je kunt vangen en durven omschakelen is het credo. Aandachtspunt voor mij is het perfectioneren van het vissen op harders op deze stranden die een belangrijke rol speelden op dit W.K.

Klik hier voor de Landen uitslag
Klik hier voor de Individuele uitslag

Een blijde en supertrotse coach
Arthur van Tienen


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.