Verslag I.A.M. Brandenburg Duitsland (video)

6378
21 okt 2014

Afgelopen weekend vond aan het Silokanaal in Brandenburg, Duitsland, de meerdaagse wedstrijd 'International Anglers Meeting (IAM)' plaats. Het is één van de weinige wedstrijden waar landenteams zich meten met commerciële clubteams. Nederland was dit jaar goed vertegenwoordigd.

Bondscoach Jan van Schendel was bereid om een mooi verslag te maken:

De I.A.M. is een van de allermooiste wedstrijden op de Internationale kalender en zeker een van mijn favoriete visweken van het jaar.

Ik heb het al eens eerder geschreven, dit is de enige wedstrijd waarbij officiële landenteams zich meten met clubteams, commerciële teams of hoe je ze ook allemaal wilt noemen. Hier komt alles samen en je mag met recht zeggen dat “half Europa” hier aan de waterkant zit.

Ik zag dit jaar, behalve natuurlijk de vele Duitse vissers, vissers uit Polen, Nederland (behoorlijk veel zelfs, super!), België, Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Tsjechië, Hongarije, Litouwen, Denemarken en Zweden langs de waterkant. Prachtig en met recht een beloning voor de organisatoren die deze wedstrijd ook echt een Internationale uitstraling willen geven.

Altijd anders

Wedstrijdvissen is een sport die nooit lang hetzelfde blijft. Waar je ook vist, altijd weer veranderen omstandigheden of simpelweg het weer of wat anders dan ook, wat ervoor zorgt dat de vangsten anders zijn. In het Silokanaal wordt altijd heel veel vis gevangen. Daarom is dit water ook zo populair. Toch kan zelfs hier de situatie ook wel eens moeilijker zijn dan normaal, zo bleek afgelopen week.

De vissers die al heel de week aanwezig waren om hier te trainen zullen het ware potentieel van dit water nog gezien hebben want “vroeger” in de week werd er nog geweldig gevangen. Die mensen die later aankwamen echter zullen zich erover verbaasd hebben hoe matig er werd gevangen op sommige plekken.

Matig betekent hier heus nog wel vis hoor maar waar je normaal bijna overal 20 kilo met gemak kan vangen lag dit nu toch wat anders. Op veel plekken was 5 kilo een heel goed gewicht nu.

Bolo

Wij zijn hier altijd met twee Nationale teams. Ik kan me nog goed herinneren dat we hierheen kwamen vanwege de hier vaak goed tot zijn recht komende bolo-visserij. Een visserij die we niet zo vaak tegen komen en waarvan we dachten dat die hier goed aan te leren was.

Check een Duitstalige video over het vissen met de bolo op het Silokanaal:

Inmiddels hebben verschillende van onze vissers hier zelfs al sectoren gewonnen met deze vismanier. Prima! Ik kan iedereen verzekeren dat tegenwoordig geen van onze vissers er nog een hekel aan heeft om dat soort hengels te gebruiken tijdens een Internationaal kampioenschap.

Het zou natuurlijk prachtig zijn om hier een keer te winnen. Dat valt echter nog niet zo gemakkelijk te doen. Hier zie je misschien wel het beste voorbeeld dat het in het wedstrijdvissen vaak ook gaat om goede waterkennis en de mogelijkheid om een bepaalde soort visserij vaak te kunnen beoefenen.

Ieder jaar weer geven hier enkele lokale teams de toon aan waarbij het Hongaarse team en soms ook een van onze teams de enige teams blijken die zich een beetje kunnen mengen in de strijd.

Ook dit jaar was er weer een Duitse overwinning. Het eerste team van Stipp-Profi won deze tweedaagse wedstrijd met in totaal 50 en een halve punt, voor het team van Fishing Tackle Max met 59 en een halve punt en het tweede team van Stipp-Profi dat eindigde met 65 punten.

Prima prestatie

Ons tweede Nationale team, bestaande uit Haike Ruyters, Wim Fuhler, Patrick Broekhuizen, Ramon Ansing en Rolf van de Broek, was de eerste achtervolgers. Met in totaal 67 punten werd men 4e, een prima prestatie in dit veld van 46 teams.

Ons eerste team, bestaande uit Jo Adriolo, Arjan Klop, Sjors Milder, Stefan Altena en Jurgen Spierings, moest het deze keer doen met de 11e plaats in de eindklassering met in totaal 93 punten.

Natuurlijk, wanneer de teams redelijk goed presteren, dan zie je ook altijd dat enkele van de vissers het ook Individueel goed doen. De individuele winst was er voor Robert Grabowski, een van de teamleden van het Fishing Tackle Max team. Ook voor onze teamleden waren er enkele goede klasseringen. Beste Nederlander werd Wim Fuhler met in totaal 6 klassementspunten. Ook Haike Ruyters behaalde een top 10 klassering met 7 punten. Bovendien eindigden verschillende van de vissers net buiten de top 10.

Verder waren er verschillende Nederlandse sectoroverwinningen van vissers die in andere teams visten. Marcel Heynen en Daan van Berkel wonnen allebei hun vak op de eerste wedstrijddag. Klasse.

Wisselend

Wat echt opviel dit jaar was dat de vangsten niet alleen sterk wisselden maar ook dat vaak de vissen het best werden gevangen op de normaal mindere plekken. Bovendien waren sommige slechte plekken van de eerste dag plotseling heel goed op de tweede dag, en andersom. Juist om dat goed in te schatten en daarmee zo goed mogelijk om te gaan is zo moeilijk maar tegelijkertijd maakt dat juist de visserij hier interessant.

Al met al een prachtige visweek met alleszins redelijke prestaties voor Nederlandse vissers. Dat kan alleen maar extra ervaring opgeleverd hebben voor iedereen en dus is dat uitstekend richting de toekomst.

Respect

Bij de I.A.M. hoort altijd een grootse prijsuitreiking. Nou dat kun je wel aan Duitsers over laten. Perfect georganiseerd met eten en drinken erbij. Ook dat maakt dit evenement gewoon uniek.

Wat me ook hier opviel was het respect van werkelijk alle deelnemers voor onze WK-winst van dit jaar. Ik heb zelden meegemaakt dat zoiets een team meer werd gegund dan ons nu deze keer. Prachtig om eens mee te maken natuurlijk. Ik heb volgens mij genoeg positieve energie opgedaan de laatste dagen en weken om weer heel wat “stootjes” op te kunnen vangen die er natuurlijk ook weer ooit een keer komen bij mindere prestaties.

Jan van Schendel.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.