Eerste Cursus Beter Besturen goed geslaagd

4411
22 okt 2014

Op 16 oktober jl. is de nieuwe Cursus Beter Besturen voor het eerst gehouden. De twaalf deelnemende bestuurders waren afkomstig van hengelsportverenigingen uit Alphen aan de Rijn, Barneveld, Bodegraven, Boxmeer, Breukelen, Zeewolde en Zwolle. Deze van in totaal zeven hengelsportverenigingen afkomstige cursisten waardeerden de cursus na afloop gemiddeld met een 8!

Tijdens de ééndaagse cursus wordt het besturen van een hengelsportvereniging in de breedste zin behandeld. Enkele zaken die aan de orde komen zijn:

  • Waarom ben je als hengelsportvereniging op de wereld? 
  • Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden als bestuurder?
  • Wat willen je leden?
  • Hoe krijg je nieuwe jeugdleden?
  • Hoe communiceer je met je leden?
  • Hoe kom je aan nieuwe vrijwilligers?
  • Welke ondersteuning bieden mijn federatie en Sportvisserij Nederland?

Samen met de - deels zeer ervaren - cursisten werd daarnaast gekeken naar de strategie die je als bestuur volgt: wat zijn je doelstellingen als hengelsportvereniging? Hoe kun je die bereiken en wat heb je daarvoor nodig?

Ook de structuur van de hengelsportvereniging werd uitgebreid besproken. Hoe organiseer je je verenigingsactiviteiten? Hoe stuur je je commissies aan? Hoeveel vrijwilligers heb je nodig en hoe werf je die?

En als laatste - maar zeker niet het minst! - werd gekeken naar de cultuur van de vereniging: hoe ga je in de vereniging met elkaar om? Het persoonlijk contact binnen een vereniging is namelijk essentieel in het binden en verbinden van je leden; het is ook de basis van het werven van vrijwilligers.

Na de cursus direct aan de slag

Voor de cursisten die direct aan de slag willen met het versterken van hun vereniging, start komend voorjaar een traject van vier workshops / praktijkavonden, verspreid over een periode van enkele maanden.

Tijdens deze praktijkavonden zullen de bestuurders, ondersteund door medewerkers van de federaties en Sportvisserij Nederland, in hun eigen tempo werken aan een beleids- en activiteitenplan voor hun eigen hengelsportvereniging én aan de uitvoering daarvan. Uiteraard bepaalt het bestuur van een vereniging zélf wat daar uiteindelijk in komt te staan.

Per workshop kunnen maximaal vijf verenigingen (met twee tot vijf personen per HSV) deelnemen.

Meer informatie

-> Klik hier voor meer informatie over de Cursus Beter Besturen en de vervolgworkshops Nóg Beter Besturen

Infoblad (PDF)
Cursus Beter Besturen

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.