Topcompetitie bootvissen 2014 van start

7350

Na het Nederlands Kampioenschap mogen de beste 10 bootvissers van die wedstrijd uit gaan maken, wie er naar het Wereldkampioenschap in Ierland gaan en wie naar de bootinterland af mogen reizen. Dit jaar een zeer sterke competitie met veel spanning want de heren die zich geplaatst hebben zijn stuk voor stuk ervaren bootvissers.

De eerste van drie topcompetitiedagen met drie wedstrijden per dag vond op 26 oktober plaats vanuit Neeltje Jans met de “Big Marlin” van schipper Dré Vriends. Vanwege de windverwachting werd opgestoomd richting de Banjaard, waar de boot rustig op stroom kwam te liggen.

De dag ervoor was op deze plaats redelijk vis gevangen, maar tijdens deze eerste TC-dag viel het toch wel wat tegen. De vis die gevangen werd, was mooi van formaat, maar de aantallen waren jammer genoeg niet hoog. De spanning rust dan extra op de deelnemers, want elke gevangen vis kan het klassement op zijn kop zetten.

 
Mooie tong voor Pim Troost                         
Piet Buik ving ze met drie tegelijk

Piet Buik en Pim Troost pakten in de eerste wedstrijd meteen goed uit en wonnen hun kant van de boot. Iedere deelnemer loot voor het uitvaren namelijk één kant van de boot en vist dus de hele dag tegen vijf dezelfde collega’s. Aan stuurboordkant werden voornamelijk scharren gevangen, terwijl aan bakboordkant botten en opmerkelijk veel tong uit het water werden getoverd. Op de foto’s zijn de bewijzen aanwezig!


Stuurboordkant                                            

De tweede wedstrijd viel de stroom er uit en de vis weigerde om de heerlijke pieren, zagers en mesheften te proeven. Alleen door zelf actief te vissen werd hier en daar nog wel een visje verleid. Het was wachten op het draaien van de boot en de inkomende vloedstroom. De deelnemers nuttigden intussen een broodje en maakten zich klaar voor de tweede acte.


Bakboordkant

De vis ging inderdaad azen, maar de aantallen vielen opnieuw wat tegen. Maar daar moet je als visser ook mee om kunnen gaan. Dan kan een hele goede uitdraai met drie vissen de wedstrijd helemaal op zijn kop zetten. Dat bewezen Eric Goossen en Arjan Rijnberg, die beiden zo’n uitdraai hadden. Ook Kees Westdorp en Sjaak Verburg deden goede zaken. Maar de aantallen ontliepen elkaar ook in deze periode niet veel en dan gaat het gewicht van elke vis de doorslag geven. Opmerkelijk was ook de respectvolle wijze, waarop de deelnemers met elkaar en de leiding omgingen. Zo hoort dat ook.

 
Tong en bot voor Ernest Ripson                    “Gewichtige” bot voor Mark van Wanrooij

Na een korte pauze, waarin een heerlijk kopje erwtensoep verorberd werd, startte de laatste wedstrijd. Al meteen werd er vis gevangen, maar gaande weg dat de tijd vorderde, nam de stroming toe, kwam er meer vuil en werd het moeilijk om nog vis te vangen. Frank van Schilt had een goede tussensprint en Hans Willemse en Piet Buik volgden aan stuurboordzijde. Sjaak Verburg en Kees Westdorp verloren daardoor belangrijke punten. Aan bakboordzijde pakte Pim Troost na een slechte tweede periode de draad sterk op en won voor Ernest Ripson en Mark van Wanrooij.

 
Goede buit voor de “SPRO-boys”                 Klassementsleider Frank van Schilt

Het wegen van de vis aan de wal bracht verlossing. Met negentien vissen en maar zes klassementspunten leidt Frank ven Schilt de dans, vóór Pim Troost, Piet Buik, Mark van Wanrooij en Ernest Ripson. Maar de anderen zijn nog zeker niet uitgeschakeld, want de topcompetitie boot wordt op 16 november vervolgd vanuit Vlissingen op de “Pirate II”, waar gevist zal worden in de monding van de Westerschelde. De Finaledag vindt plaats op 7 december, weer op de “Big Marlin” vanuit Neeltje Jans.

Henri Karremans

Klik hier voor de uitslag van 26 oktober 2014

 Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.