Continue blootstelling aan een mix van medicijnen. Uit literatuuronderzoek door Sportvisserij Nederland komt naar voren dat restanten van medicijnen in het oppervlaktewater risico’s opleveren voor vissen. Er is een mix van verschillende medicijnen in het water aanwezig. Vissen worden chronisch blootgesteld aan deze stoffen.
-> Lees hier het literatuuronderzoek medicijnresten (pdf)
Nadelige effecten van medicijnen op vissen
Uit een laboratoriumonderzoek blijkt dat een aantal afzonderlijke geneesmiddelen zelfs in lage concentraties nadelige effecten hebben op vissen bij langdurige blootstelling, terwijl korte blootstelling vaak weinig of geen effect heeft.
Effecten die optreden zijn bijvoorbeeld weefselschade, verstoring van het gedrag en negatieve effecten op de voortplanting.
Mengsels van genees¬middelen hebben een groter effect heeft dan de afzonderlijke stoffen, ook in concentraties die tot nu toe als veilig werden beschouwd. De risico’s gelden voor vissen en ander waterleven.
Geen zorgen voor drinkwater
Water voor drinkwater wordt extra gezuiverd voordat het bij ons uit de kraan komt. Daarom zijn er voor de consumptie van drinkwater niet direct zorgen, want de concentraties stoffen zijn daar heel erg laag.
Wat er gebeurt er met het pilletje nadat je hem hebt geslikt?
Een deel van de geneesmiddelen die dagelijks door miljoenen mensen worden geslikt, wordt door het lichaam uitgescheiden en komt via het riool in de rioolwaterzuivering terecht. Hier wordt een deel van de geneesmiddelen afgebroken, de rest komt in het oppervlaktewater terecht en in sommige gevallen ook in het grond- en drinkwater. Het gaat om grote aantallen verschillende medicijnen die samen een soort cocktail vormen.
Meer aandacht nodig voor het probleem medicijnresten
Dat er risico’s verbonden zijn aan de continue blootstelling aan geneesmiddelen is al ruim tien jaar bekend. Toch zijn nog steeds geen besluiten genomen door de overheid en blijven maatregelen uit. Redenen zijn de hoge kosten en te weinig daadkracht van de politiek. Vanwege de risico’s verdient deze problematiek echter meer aandacht.
Klik hier voor het volledige rapport over medicijnresten (pdf)