Zeeforelproject: nulmeting Lauwersmeer

5505
24 nov 2014

In het kader van het zeeforelproject Lauwersmeer heeft Sportvisserij Nederland dit najaar een visserijkundig onderzoek uitgevoerd in de beken die op het Lauwersmeer uitkomen. In totaal zijn 25 verschillende locaties bemonsterd.

Foto: Voor de uitzet van zeeforel broed volgend voorjaar is er onlangs een nulmeting gedaan.

Uit het onderzoek blijkt dat de rechtgetrokken wateren een eenzijdige visstand kennen die voornamelijk uit tiendoornige stekelbaarsjes bestaat. In beken die in oorspronkelijke staat zijn hersteld en waarin grindbedden zijn aangelegd, troffen de onderzoekers al bermpjes en grondels aan.

Volgend jaar maart en april wordt er zeeforel broed uit Noord-Duitsland uitgezet in de bovenloop van het Peizerdiep-systeem, waarna een nieuwe meting volgt om te kijken of de vissen in de beken overleven. De zeeforel is een icoonsoort voor natuurherstel in de Friese en Noord-Drentse beken. Andere riviervissen als de winde en de rivierprik profiteren mee van de herstructurering van het gebied.

-> Meer informatie vind je ook op de site van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe (video)

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.