Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij.
Deze wateren zijn permanent gesloten voor de aal- en wolhandkrabvisserij naar aanleiding van onderzoek naar de verontreiniging van aal met dioxines en PCB's in de Nederlandse binnenwateren. Het gaat hierbij onder meer om het kanaal Gent-Terneuzen, het kanaal Wessem-Nederweert, het Vossemeer en het noordelijke deel van het Amsterdam-Rijnkanaal.
De herbemonstering bevestigt dat aal uit deze wateren dermate vervuild is met dioxines en PCB’s dat deze op basis van de Warenwet niet mag worden verhandeld.
Ketelmeer en IJsselmeer
Ook is uit de herbemonstering gebleken dat aal op de overgang van het Ketelmeer naar het IJsselmeer sterk vervuild is met dioxines en PCB’s. Uit onderzoek naar de vervuiling van Chinese wolhandkrab is gebleken dat wolhandkrab afkomstig uit met dioxine vervuilde wateren hoge concentraties dioxines en PCB’s bevat en daarmee een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Het is dan ook wenselijk dat wordt voorkomen dat ook wolhandkrab uit bovengenoemde wateren in de handel wordt gebracht.
De staatssecretaris heeft in overleg met de minister van VWS besloten bovengenoemde wateren en een bufferzone van 1 kilometer vanaf de Ketelbrug in het IJsselmeer per 1 januari 2015 toe voegen aan de lijst van wateren die permanent gesloten zijn voor de aal- en wolhandkrabvisserij.
Tegemoetkoming
De lopende huurovereenkomsten voor aalvisserij met de Staat in bovengenoemde wateren zullen worden opgezegd. Aan de betreffende visserijbedrijven zal een tegemoetkoming worden aangeboden welke in lijn is met de tegemoetkoming die in 2011 is aangeboden aan de destijds getroffen beroepsvissers.
-> Lees hier de volledige brief (pdf) op de site van de Rijksoverheid
Lees ook: