Verhoging minimummaat zeebaars doorgerekend

9173
09 dec 2014

Met een verhoging van de minimummaat voor zeebaars van 36 naar 45 centimeter, zou de Nederlandse sportvisserij voldoen aan de door de Europese Commissie opgelegde reductie in visserijsterfte. Dit blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut IMARES.

Aangezien de zeebaarsbestanden zeer sterk onder druk staan, wordt door alle betrokken partijen naarstig gezocht naar mogelijke oplossingen. De georganiseerde sportvisserij pleit daarbij al langere tijd voor een verhoging van de minimummaat. Dit is een geaccepteerde en beter controleerbare methode om bij te dragen aan beperking van de visserijsterfte dan bijvoorbeeld een baglimit zoals die door de Europese Commissie wordt voorgesteld.

TE LAGE MINIMUMMAAT

De huidige minimummaat voor de zeebaars bedraagt 36 centimeter. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veel vissen dan echter niet eens één keer de kans hebben gehad om zich voort te planten. Een verhoging van de minimummaat betekent dat er meer vissen worden teruggezet die voor nageslacht kunnen zorgen. Om te weten te komen wat een verhoging van de minimummaat voor effect zou hebben op de onttrekking van zeebaars door sportvissers, heeft IMARES dit op verzoek van Sportvisserij Nederland doorgerekend. Aan de hand van de beschikbare gegevens komen daar de volgende resultaten uit:

- Bij een verhoging van de minimummaat naar 42 cm daalt de onttrekking met 46%.
- Bij een verhoging van de minimummaat naar 45 cm daalt de onttrekking met 62%.
- Bij een verhoging van de minimummaat naar 48 cm daalt de onttrekking met 75%.

45 CM + ANDERE MAATREGELEN
De minimummaat gaat in Nederland – als de EU commissie akkoord gaat met het voorstel van de staatssecretaris – binnenkort al naar 42 cm (voor zowel de sport- als beroepsvisserij). Hiermee wordt echter nog niet voldaan aan de door diezelfde commissie gestelde doelen. Met een verhoging van de minimummaat naar 45 cm levert de sportvisserij een aanzienlijke en wezenlijke bijdrage aan het herstel van de zeebaars. Hier is ook voldoende draagvlak voor, mits de beroepsmatige visserij in de paai- en overwinteringsgebieden van januari tot en met mei volledig wordt gesloten en de aanvoer van zeebaars tot maximaal 5.000 kilo per vissersvaartuig (alle typen vissersboten) per maand wordt beperkt.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.